Matematik

Tangent til ln

28. marts 2011 af Andtho2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal finde en ligning til tangenten til ln(3x-2) i hældningskoefficienten 3

Hvordan gør jeg dette???


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2011 af NejTilSvampe

 f'(x0) = 3 

løs mht. x og så har du røringspunktet mellem tangenten og din funktion f(x) = ln(3x-2) 

derefter bruger du 

y = f'(x0) (x-x0) + f(x0)


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2011 af AMelev

Tangenthældningen er f '(x0) = 3. Den ligning løser du mht. x0, så du finder røringspunktets 1. koordinat.

Så bestemmer du tangenten på sædvanlig vis y = f '(x0)(x-x0) + f(x0),


Svar #3
28. marts 2011 af Andtho2 (Slettet)

 Dermed:

2/(3xo-2) = 3
(3xo-2)/2 = 21     Ved den er forkert her, men hvordan er den så?
3xo-2 = 42
3xo = 44
xo = 14,6

f(xo) = f(4) = ln(3·14,6 - 2) = ln(41,8)


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. marts 2011 af AMelev

Jeg forstår ikke, hvordan du kommer fra linje 1 til 2. Du har ganske ret i, det er forkert. Gang med nævneren på begge sider.

Men det er forkert før det. ln(3x-2) er sammensat af ln(t) og t = 3x-2, og skal differentieres som sådan:
f '(x) = 1/(3x-2)·3 = 3/(3x-2), så du får x = 1 som 1.koordinat til røringspunktet

NB! slå op, hvad ln(1) er, hvis du ikke kan huske det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. marts 2011 af Mutantemanden (Slettet)

f'(x) = 3/(3x-2); f'(x) = 3

3 = 3/(3x-2) => x = 1

f(x) = ln(3*1-2) = ln(1) = 0

y = ax+b ; y = 0 ; a = 3 ; x = 1

0 = 3*1+b => b = -3

y = 3x-3


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. marts 2011 af AMelev

Sluresultatet er korrekt, men der mangler forklaringer flere steder, hvis det skal være til en opgavebesvarelse.

Linje 2: Hvordan kom du frem til det?

Linje 3: f(1) = ....                         f(x) = ln(3x-2) var jo oplyst

Linje 4-5 kun du forstår, hvad der sker her og tro du, du kan huske det om et par dage?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. marts 2011 af Mutantemanden (Slettet)

Linie 1: Den første afledte af en funktion giver en funktionen for hældningen. f(x) = ln(3x-2) ; f´(x) = 3/(3x-2)

Linie 2: Tangenthældningen er 3 eller f´(x) = 3. Derfor sættes de to "udtryk" for hældning lig med hinanden for at finde x-værdien.

Linie 3: f(1) giver y-værdien for skæringspunktet således at der kun er en ubekendt tilbage i funktionen for en ret linie.

Linie 4 + 5: Jeg glemmer aldrig grundligningen for en ret linie ;-) y = ax+b ; y = 0 ; a = 3 ; x = 1 derved må b (skæringen med y-aksen) være -3.

Håber det var en hjalp til forståelsen.


Skriv et svar til: Tangent til ln

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.