Matematik

kort spørgsmål

30. marts 2011 af jwan20 (Slettet)

Hvornår er to vektor parallelle?

er det rigtig at sige, at i planen er to vektorer parallelle når determinanten af a og b = 0, så altså:  

a ll b <=> det (a,b) = 0

I rummet er to vektorer parallelle når krydsproduktet af a og b = 0, så;

a ll b <=> a x b=0

Passer det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2011 af peter lind

ja


Svar #2
30. marts 2011 af jwan20 (Slettet)

 Ok tak. er det så også rigtig at; 

arealet af det parallelogram, der udspændes af vektorerne a og b er;

i planen: T=(1/2)* l det(a,b) l  

i rummet: T = (1/2)* la x bl

passer det? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2011 af peter lind

Nej. Du forveksler arealet af parallelogrammet med arealet af den trekant, der der dannes af de 2 vektorer. Arealet af parallelogrammet er dobbelt så stort, så du skal fjerne multiplikationen med ½


Svar #4
30. marts 2011 af jwan20 (Slettet)

 Så arealet

i planen vil være:  T= ldet(a,b)l 

i rummet: T = la x bl

?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. marts 2011 af peter lind

ja


Svar #6
30. marts 2011 af jwan20 (Slettet)

Ok tak. 

Lige et hurtigt spørgsmål. Når der bedes om en ligning for en plan og en linje, er der så tal om den samme ligning? 

jeg mener, ved begge skal man gerne finde denne ligning: 

a(x-x0) + b(y-y0) + c(z-z0)  =0  hvor (a,b,c) er normalvektorerne og (x0,y0,z0) er en punkt.

Sandt? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2011 af peter lind

Der er her forskel på om det er det 2-dimensionale eller 3-dimensionale vektorrum.

Det du angiver er ligningen for en plan i det 3-dimensionale vektorrum. Hvis du skal beskrive en linje skal du bruge en parameterfremstilling OP = a+t*b. Du kan også bruge dette til fremstilling af en linje i det 2 dimensionale vektorrum; men her er det mere almindelig at bruge en ligning som den du angiver i #6. Så skal du bare fjerne leddet c*(z-0).


Svar #8
30. marts 2011 af jwan20 (Slettet)

 så til spørgsmålet om det er rigtigt , så er det rigtig i det 3-dimensionele? dvs. at det er den ligning jeg bruger når der spørges om en ligning for en plan/ligning for en linje , ikke?

I den 2-dimension skal jeg så bare bruge a(x-x0 + b(y-yo) =0  (når der bedes om linjens og planens ligning igen? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. marts 2011 af peter lind

I det 3-dimensionale rum: Planens ligning er rigtig; men det er ikke en linjes ligning. Der bruger man altid en parameterfremstilling.

I det 2-dimensionale rum: Det giver ingen mening at tale om planens ligning i det 2-dimensionale rum. Hele rummet er en plan. Din fremstilling af linjens ligning er korrekt


Svar #10
30. marts 2011 af jwan20 (Slettet)

 Aah, se nu jeg med. Du skal have mange tak peter. 


Skriv et svar til: kort spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.