Kemi

Lineær sammenhæng

31. marts 2011 af sa-123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens - jeg er gået lidt i stå med en kemi opgave, håber der nogen, som gider hjælpe.

Der fremstilles først en række standardopløsninger med kendt indhold af quinin. Det sker ved fortynding af en stamopløsning, som indeholder 10 mg quinin/L. Fra en burette overføres de angivne mængder stamopløsning til 25 mL måle- kolber. Der fyldes op til stregen med 0,05 M svovlsyre. Den relative intensitet fra de fem standardopløsninger og fra stamopløsnin- gen bestemmes, og der opnås følgende resultater

V(stamopløsning) / mL 1,0 2,5 7,5 12,5 20,0 25,0
Relative intensitet 8,96 22,7 66,0 107 161 197

En tonic afbruses og fortyndes ved, at der med pipette udtages 5,0 mL, som overføres til en 100 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op med 0,05 M svovl- syre. Den relative intensitet for denne opløsning bestemmes til 46,8.


d) Vis, at der er en lineær sammenhæng mellem koncentrationen af quinin og den relative intensitet. Bestem koncentrationen af quinin i tonicen i mg/L.

Jeg har lavet en graf, hvor jeg har V hen af a - aksen og intensitet op af y - aksen. Og jeg har fået ligningen til at være:

y= 8,0686x

Men hvordan regner jeg koncentrationen ud fra denne ligning. Altså jeg kender ikke absorbansen, så jeg kan ikke bruge denne her ligning.

[A] = A / absorptionskoefficienten * l

Jeg har kigget lidt og set, at der også er andre, der har spurgt om det samme, men jeg kunne ikke rigtig tænke mig frem til, hvordan jeg skulle beregne opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2011 af Phienix (Slettet)

Du inddrager relativ intensitet. Dit problem ligger mulgivis i, hvad det er relativt til :)

Nu må du ikke tage det her som en specifik løsning på dit problem for jeg tror du skal have fat i en som har 100 % styr på opgavens problemstilling. Men jeg tror problemet ligger til grund i at intensiteten er relativt til noget, og dette er garanteret til en bestemt standardopløsning.

Jeg kunne derfor godt forestille mig at den relative er defineret som

Irel = I0 / I

Hvilket svarer til 1 divideret med hvor stor en andel af lyset der absorberes ( hvilket som regel < 1, så derfor må den relative intensitet være > 1). Hvis dette er tilfældet så kan du finde en absorbans ved Beer's Lov.

A = log ( I0 / I )

    = log( Irel )

- - -

Jeg håber i finder en løsning på problemet, som sagt skal i ikke forvente dette er korrekt.


Svar #2
03. april 2011 af sa-123 (Slettet)

Tak for dit svar

Jeg må lige snakke med min lærer om det så :)


Skriv et svar til: Lineær sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.