Fysik

Gnidningskoefficientet

05. april 2011 af milla4200 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 HJÆLP!

her er spørgsmålet:

Peter og hans cykel vejer tilsammen 98 kg. Han kører med en konstant hastighed på 8,7 m/s op ad en bakke med en vinkel til vandret på 5º. Hvor stor en kraft skal han træde i pedalerne med for at holde farten, når vi ved at den samlede gnidningskoefficient er 0,2?

jeg forstår ikke det med gnidningskoefficientet, altså har alle mulige formler, men ved ikke hvilken jeg skal bruge?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2011 af peter lind

Det betyder at der en gnidningsmodstand i cyklen. Denne gnidningsmodstand er proportional med gnidningskoefficienten (her 0,2) og kraften cyklen trykker på underlaget. Det sidste kan du finde som tyngdekraft af cykel+Peter projekteret ned vinkelret på vejen.


Svar #2
05. april 2011 af milla4200 (Slettet)

Er det så denne formel jeg kan bruge: Ft= m*g? (Ft= tynggdekraften, m= massen, g= accelerationen)

det bare Ft der gøre mig forvirret. Fordi jeg ved ikke helt om Ft er gnidningskoefficientet eller om g er gnidningskoefficientet

tak på forhånd :) 


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2011 af peter lind

Ft er tyngdekraften, m er massen og g er tyngdeaccelerationen som du korrekt skriver først, så jeg forstår egentlig ikke hvorfor du derefter undrer dig over om Ft eller g er gnidningskoefficienten. Det er ingen af dem. Gnidningskoefficienten er 0,2


Svar #4
05. april 2011 af milla4200 (Slettet)

 hvordan skal jeg så få 0,2 i formel, 

eller er det en helt anden formel jeg skal bruge for at finde kraften? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. april 2011 af peter lind

Gnidningsmodstanden er gnidningskoefficienten gange normalkraften som nævnt i #1. Normalkraften er her tyngdekraften på Peter+cykel projektion i en retning, der er vinkelret  på vejen.


Skriv et svar til: Gnidningskoefficientet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.