Fysik

Motorkraften osv... HJÆLP!

25. maj 2011 af Mimi933 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! Jeg sidder med en fysikopgave og kunne godt bruge lidt (meget) hjælp for jeg forstå den IKKE!

Vi ser på en bil, der vejer 1250 kg. Vi regner med, at bilen kører med hastigheden 80 km/h. Ved denne hastighed kan vi regne med, at den samlede modstandskraft f(modstand) fra vind og vej er på 160 N. Den fremadrettede trækkraft på bilen betegner vi med F(motor). Den samlede ydre kraft F(ydre) i kørselsretningen er så: F(ydre) = F(motor) - F(modstand)

a) Beregn motorkraften, når bilen kører hen ad en vandret vej med konstant hastighed på 80 km/h.

b) Bilen fortsætter med at køre hen ad en vandret vej. Men nu øges motorkraften til 350 N, mens bilen kører 200 m. Beregn bilens sluthastighed. Antag, at modstandskraften er uændret.

Bilen kører nu op ad en bakke. Bakken er stejl med en stigning på 10%. Det betyder, at for hver 10m bilen kører op ad bakken, stiger den med 1 m i lodret retning.

c. Bilen kører 150 m op ad bakken. Beregn stigningen i bilen potentielle energi

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Ved konstant hastighed er F(ydre) = 0 , så F(motor) kan bestemmes.

b) Når motorkraften ændres, kan man beregne F(ydre) og dermed den acceleration, der virker over de 200m . Integrer bevægelsesligningerne og bestem ændringen i bilens hastighed.

c) Beregn ΔEpot = m·g·Δh


Svar #2
25. maj 2011 af Mimi933 (Slettet)

Er det muligt at forklare det lidt mere præcist? Jeg er så dårlig til fysik


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad forstår du ikke i forklaringen i #1 ?


Svar #4
25. maj 2011 af Mimi933 (Slettet)

Jeg forstår ikke "b"


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der virker så i b) en konstant kraft F(ydre) = F(motor) - F(modstand) =350 N - 160 N = 190 N i bevægelses retning. Det svarer til en konstant acceleration a = F(ydre)/m = 190N/1250kg = 0,152m/s2 .

Hastigheden i bevægelsesretningen som funktion af tiden t fra da kraften begyndte at virke er da

v(t) = v0 + at ,

hvor v0 = 80km/t er bilens begyndelseshastighed. Bilens position med nulpunkt ved det sted, hvor kraften starter med at virke, er da

s(t) = (1/2)at2 + v0t .

Vi finder da det tidspunkt t1, hvor s(t1) = 200m, dvs.

(1/2)at12 + v0t1 = 200m , dvs. ved løsning af 2.-gradsligningen finder vi

t1 = (-v0 + √(v02 + 400m·a))/a = 8,74s

Bilens sluthastighed er da

v(t1) = v0 + at1 = 80km/t + 0,152m/s2·8,74s·3,6(km/t)·(s/m) = 80km/t + 4,78km/t = 84,8km/t


Svar #6
25. maj 2011 af Mimi933 (Slettet)

a) Fres = Fmotor - Fmod = 0
Fmotor = Fmod- 0 = 160 N


c) Tyngdeacceleration er g som altid er 9,82 m/s2. herefter tager jeg 10 % af højden der er 150 så højden bliver 15 m, derefter sætter jeg det ind i formlen. (E= m*g *h).
150 m / 10 m =15 m
1250 kg * 9,82 m/s^2 * 15m = 184125 kg
 

Ser det rigtig ud?


Svar #7
25. maj 2011 af Mimi933 (Slettet)

Antag, at bilen kører op ad bakken med en konstant hastighed på 80 km/h. Beregn stigningen i bilens mekaniske energi, når den har kørt 150 m op ad bakken.

Jeg går ud fra at jeg skal brug dette formel:
Emek = Epot + Ekin

dvs.
½ * m * v^2 + m * g * h = ½ * m * g * h +  Aydre

Jeg ved ikke helt hvilket tal jeg skal brug, blev helt forvirret og Aydre er ubekendt
men jeg ved at min v^2 = 80/3,6
Jeg ved heller ikke om jeg skal have det i sekunder og så skal jeg gange med 3,6 igen

Plzz hjælp, er helt blank


Svar #8
25. maj 2011 af Mimi933 (Slettet)

Kommer den til at se sådan her ud??

0,5*1250*22,222+1250*9,82*15=0,5*1250*22,222+1250*9,82*0+Aydre


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

I c) beregnes en ændring i potentiel energi. Energi har ikke enheden kg .

#7

Hvis bilen kører op ad bakken med en konstant hastighed, sker der kun en ændring i den potentielle energi, den samme ændring, som blev beregnet i c).


Svar #10
25. maj 2011 af Mimi933 (Slettet)

skal jeg skrive Joule i stedet for kg?


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er jo den relevante enhed.


Svar #12
25. maj 2011 af Mimi933 (Slettet)

Ok :)

Hvis jeg skal finde størrelsen af den ydre krafts arbejde Aydre og beregne motorkraftens størrelse, mens bilen kører op ad bakken, hvordan gør jeg det? 
Jeg går ud fra at modstandskraften Fmodstand er også på 160 N på bakken. 

På forhånd tak


Skriv et svar til: Motorkraften osv... HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.