Fysik

Bølgelængde, absorption og strålingsintensitet.

14. april 2012 af knasfunky (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude, 

 

Er gået lidt i stå med den fysik opgave. Problemet er at det eksempel der er givet i bogen, er et eksempel baseret på et forsøg. Og det forsøg har jeg/vi ikke lavet endnu. Opgaven lyder således:

 

For en given gammastråling med fotonenergien 0.7 MeV er halveringstykkelsen i bly 6.6mm.

a) Beregn fotonernes bølgelængde.

b) Beregn absorptionskoefficienten y.

c) Hvor stor en procentdel af strålingsintensiteten er tilbage, når gammastrålingen er passeret gennem et 2.0 cm tykt blylag?

 

 

a) Er vi enige om at lambda=h*c/E skal bruges?

Energien er vel 0.7MeV eller skal den omregnes til eV inden brug?

b og c har jeg ikke lige umiddelbart noget bud på?

 

På forhånd tak.


Brugbart svar (4)

Svar #1
14. april 2012 af mathon



   a) Er vi enige om at lambda=h*c/E skal bruges?

                   
                             λ = h·c / E  =  1239,84 eV·nm / (0,7·106 eV) = 0,001771 nm

b)
                             µ = ln(2) / X½ = ln(2) / (6,6 mm) = 0,105022 mm-1

c)
                             I / Io = e-0,105022·20 = 0,122402 = 12,2402%

         


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. august 2017 af Fymalinjen (Slettet)

#1

Hej jeg forstår ikke helt c)-opgaven, du bruger formlen

 I / Io = e-ux

Der hvor jeg slår fra er om hvad der helt nøjagtigt skal findes, ved brug af denne formel. (Og hvorfor x=20?)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2017 af mathon

              I=I_o\cdot e^{-\mu \cdot x}        

og
              x er jo blytykkelsen i mm.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2017 af Fymalinjen (Slettet)

Oki så jeg skal finde I? Men hvad er Io så?

Skriv et svar til: Bølgelængde, absorption og strålingsintensitet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.