Fysik
Energi og Varme
Hej jeg har nogen problemer med en opgave:
Du tager 100 g isterninger ud af dybfryseren. Terningernes temperatur er -18?
- Hvor stor en varmemængde skal tilføres isterningerne for at varme dem op til 0?? Den specifikke varmekapacitet af is er 2,0 kJ/(K·kg):
Først omregnes temperaturen til Kelvin (som er SI-enheden):
-18?+273,15=255,15 K
0?+273,15=273,15 K
isterningernes g til kg (som er SI-enheden):
100g/1000=0,1 kg
Den specifikke varmekapacitet omregnes nu til varmekapacitet med formlen:
C=m•c
C=0,1kg•2,0 kJ/(K·kg)=0,2 kJ/K
Og tilsidst varmemængden:
Q=C•(T2-T1)
Q=0,2 kJ/K•(273,15 K-255,15 K)= 3,6 kJ
- Beregn størrelsen af den varmemængde, der skal tilføres for at smelte isterningerne:
Her skal jeg bruge formlen:
Qsmelt=mis•Ls
Hvor isens smeltevarme er Ls=334 kJ/kg
Qsmelt=0,1kg•334 kJ/kg= 33,4 kJ
- Hvor stor en varmemængde med temperaturen 20? skal du tilføre isterningerne fra fryseren for at smelte dem?
Først skal jeg beregne 20? til SI-enheden Kelvin:
20?+273,15 = 293,15K
Formlen der skal bruges:
Qafgivet=mis•cis•293,15K
Så skal jeg udregne
Qafgivet=0,1kg• 2,0 kJ/(K•kg)•293,15K = 58,63 kJ
Er alle opgaverne udregnet rigtig? er nemlig i tvivl. Håber i kan hjælpe mig og 1000 tak hvis i gør :)
Skriv et svar til: Energi og Varme
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
