Kemi

påvisning af aldehyd

28. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)
Har fået en opgave hvor vi skal lave syntese af benzoesyre. En af delspørgsmålene er om der er andre og mere sikre metoder til påvisning af et aldehyd? Nogen der kan give et hint?

Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2006 af IMB (Slettet)

Du kan oxidere et aldehyd til en carboxylsyre.

Svar #2
28. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

Hvordan? Skal komme med et konkret eksempel.

Brugbart svar (1)

Svar #3
28. marts 2006 af IMB (Slettet)

Skal det være med benzoesyre som produkt?

Det med oxidation af et primært alkohol, det burde meget gerne stå i din bog.
R-C-OH -> R-CH=O -> R-C(=O)OH

Ved pilene skal der stå ox. elelr oxidation.

Svar #4
28. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

Nej det behøves der ikke. der er et eksempel med et sølvspejl, kan jeg bruge den?

Brugbart svar (1)

Svar #5
28. marts 2006 af IMB (Slettet)

Sølvspejl???

Nåh, men så er det eksempel jeg har vist dig fint nok. Men det kommer nok an på, hvad din lærer fisker efter.

Svar #6
28. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

Ja noget med aldehyder kan oxideres af sølvioner i basisk opløsning, og der dannes så sølv. Har man så e rent glas, kan det sætte sig på indersiden, og danne et sølvspejl.

Brugbart svar (1)

Svar #7
28. marts 2006 af IMB (Slettet)

Nå okay.
Ja, det går vel også, tror jeg.

Svar #8
28. marts 2006 af bunnikrattix (Slettet)

Det spøver jeg sgu, så må han ta' det eller lade være:0)

Brugbart svar (1)

Svar #9
28. marts 2006 af IMB (Slettet)

:)

Brugbart svar (1)

Svar #10
29. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Aldehyder og ketoner påvises meget nemt med et stof som hedder 2,4-dinitrophenylhydrazin (Ar-NH-NH2, hvor Ar er 2,4-dinitrophenyl). Det kondenserer med C=O og danner gul-orange farvede hydrazoner.

Ar-NH-NH2 + R2C=O --> Ar-NH-N=CR2 + vand


SÅ man tager et lille smule af sit stof i et reagensgals og opløser det. Så tager man lidt af denne opløsning og tilsætter til 2,4-dinitrophenylhydrazin opløst i fortyndet saltsyre.

Fremkommer der et farveskift eller direkte farvet bundfald, så er prøven positiv for benzaldehyd.

De andre metoder der er fremkommet her er ikke specifikke, da mange ting kan oxideres og derfor giver falsk-positive resultater.

Brugbart svar (1)

Svar #11
29. marts 2006 af IMB (Slettet)

#10
Men hvis produktet er en carboxylsyre, og man er i stand til at identificere carboxylsyren, så er det vel fint nok?

Brugbart svar (1)

Svar #12
29. marts 2006 af frodo (Slettet)

Nej, det dur ikke. Opgaven er jo netop at fremstille syren. Du skal påvise mellemproduktet, som er et aldehyd!

Det gør man ved hjælp af tollens reagens, hvos sølvionen reduceres til elementært sølv.

Brugbart svar (1)

Svar #13
29. marts 2006 af IMB (Slettet)

Ok, ok!

Brugbart svar (1)

Svar #14
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Tollens reagens er heller ikke specifik, da den jo kan oxidere andet end benzaldehyd.

Benzylalkohol kan skam godt oxideres af Tollens reagens. Så det er hydrazon dannelsen som er måden at eftervise aldehyd eller keton på.


Brugbart svar (1)

Svar #15
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jeg går selv til daglig og laver organisk syntese og kører mange TLC prøver igennem. OG her findes et stort udvalg af fremkalder reagenser som er mere eller mindre specifikke overfor forskellige funktionelle grupper.

Når man har kørt sin TLC og den er færdigelueret, så markerer man pletterne med en blyant. Derefter dypper man pladen ned i den fremkalder man nu mener er bedst egnet. Og her er der kun 2,4-dinitrophenylhydrazin der duer til carbonyl forbindelser pga. dets store specificitet. Så de pletter som f.eks. indeholder et aldehyd, ville straks kunne ses som ornagerøde pletter. Hurtigt og uhyre effektivt.

Brugbart svar (1)

Svar #16
07. juni 2009 af oO-diaz-Oo (Slettet)

Vil det betyde at hvis jeg har et syntetisseret et sukker stof og jeg ved det er en ketohoxose, kan jeg så påvise at det er til stede i blanidningen ved at bruge 2,4-dinitrophenylhydrazin i stedet for fehling, da fehling kun påviser aldehyder. 

hvis jeg laver en tilsvarnede prøve med fehling og den er nagativ mens 2,4-dinitrophenylhydrazin prøven er positiv, kan man så sige at det er ketonet som man har påvist, da fehling var nagtiv.



Brugbart svar (1)

Svar #17
07. juni 2009 af oO-diaz-Oo (Slettet)

beklager mine stavefejl :D


Skriv et svar til: påvisning af aldehyd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.