Fysik
Radioaktiv opgave :P
15. maj 2008 af
LouiseHaack (Slettet)
Vejen til fysik s. 167 opgave: 141
Det radioaktive stof TC(technetium) benyttes som sporstof ved medicinske undersøgelser. Når stoffet sprøtes ind i blodbanen, kan man med tælleudstyr følge dets vandring rundt i kroppen. Nuklidet 99/43Tc* er en ren gammakilde med halveringstiden 6,0 timer.
a) opskriv henfalsskemaet - Hvordan gør man dette? Ved hvordan man gør med beta radioaktivestoffer, men ikke med gamma.
b) Beregn henfaldskonstanten - Denne kan vel beregnes med k=0,6931/T1/2 ikke??? Hvis ja, skal halveristiden så angives i timer, minutter eller sekunder?
En Tc-kilde indeholder 0,010g Tc-99. HVert atom har massen 99 u.
c) Beregn antallet af atomer i kilden?
d) Beregn kildens aktivitet?
Jeg er helt lost - ville være skønt hvis i kunne hjælpe!! Se også min anden opg!
Det radioaktive stof TC(technetium) benyttes som sporstof ved medicinske undersøgelser. Når stoffet sprøtes ind i blodbanen, kan man med tælleudstyr følge dets vandring rundt i kroppen. Nuklidet 99/43Tc* er en ren gammakilde med halveringstiden 6,0 timer.
a) opskriv henfalsskemaet - Hvordan gør man dette? Ved hvordan man gør med beta radioaktivestoffer, men ikke med gamma.
b) Beregn henfaldskonstanten - Denne kan vel beregnes med k=0,6931/T1/2 ikke??? Hvis ja, skal halveristiden så angives i timer, minutter eller sekunder?
En Tc-kilde indeholder 0,010g Tc-99. HVert atom har massen 99 u.
c) Beregn antallet af atomer i kilden?
d) Beregn kildens aktivitet?
Jeg er helt lost - ville være skønt hvis i kunne hjælpe!! Se også min anden opg!
Svar #1
15. maj 2008 af Daniel TA (Slettet)
a. Når det udsender gammastråling er det fordi atomet er exciteret, det skrives Tc* --> Tc + foton
b. Jo, det er rigtigt, men benyt ln(2) i stedet for 0,6931. Halveringtiden angives i sek.
c. Find ud af hvor mange mol der er af stoffet og gang med Avagrados konstant.
d. A=k*N, hvor A=aktiviteten, k=henfaldskonstanten og N=antal kerner. Bemærk at du her finder aktiviteten til tiden t=0.
For at finde en aktivitet for en tid forskellig fra 0 skal du benytte:
A(t)=A_0*exp(-k*t)
b. Jo, det er rigtigt, men benyt ln(2) i stedet for 0,6931. Halveringtiden angives i sek.
c. Find ud af hvor mange mol der er af stoffet og gang med Avagrados konstant.
d. A=k*N, hvor A=aktiviteten, k=henfaldskonstanten og N=antal kerner. Bemærk at du her finder aktiviteten til tiden t=0.
For at finde en aktivitet for en tid forskellig fra 0 skal du benytte:
A(t)=A_0*exp(-k*t)
Svar #2
15. maj 2008 af mathon
datterkernen har 2 proner og 4 masseenheder mindre end moderkernen
halveringstiden omregnes til sekunder
99 u omregnes til gram, hvorefter atomantallet beregnes
A = k*N
halveringstiden omregnes til sekunder
99 u omregnes til gram, hvorefter atomantallet beregnes
A = k*N
Svar #3
15. maj 2008 af Daniel TA (Slettet)
#2 Det første med 2 protoner og 4 nukleoner er alfa henfald. Hun efterlyser gamma :)
Skriv et svar til: Radioaktiv opgave :P
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
