Kemi

Lithiumcarbonat

25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

Lithiumcarbonat anvendes som et medicinsk præparat og sælges i glas på apoteker med 100 stk à ca. 300 mg piller som indeholder 8,1mmol Li.
En pille med massen 304 mg opløses i vand til rumfanget 100 mL

a) Find [Li+] i den fremstillede opløsning
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2008 af mathon

Li2CO3 (s) --> 2Li+ (aq)+ CO32- (aq)

n(Li+) = 2*(8,1 mmol) = 16,2 mmol

c[Li+] = n/V = (16,2 mmol)/(100 mL) = 0,162 mmol/mL = 0,162 mol/L

da
(mmol)/(mL) = (10-3*mol)/(10-3*L) = mol/L


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. august 2008 af mathon

n(Li+) = 2*(8,1 mmol) = 16,2 mmol  --->  n(Li+(aq)) = 2*(8,1 mmol) = 16,2 mmol


Svar #3
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

hvor har du 2 fra?

altså to-talet som du ganger med?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2008 af mathon

molekylformlen er Li2CO3


Svar #5
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

Opløsningens indhold af carbonationer titreres med 0,143 M saltsyre, indtil det første ækvivalenspunkt er nået

b)Hvor mange mL af saltsyren er forbrugt, når første ækvivalenspunkt er nået?


 


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. august 2008 af mathon

n(CO32-) = 8,1 mmol =

H+ + CO32- -->  HCO3- , som kan læses:
1 mol H+ ækvivalerer 1 mol CO32-
dvs. i mængdeforholdet 1:1
 

for saltsyren haves [H+] = [HCl]:
n = V*c
V= n/c = (8,1 mmol)/(0,143 mmol/mL) = 56,6 mL


Svar #7
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)


Beregn pH i opløsningen når der er tilsat 10,0 mL af saltsyren?
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. august 2008 af mathon

...SORRY
har læst opgaven forkert:
hvorfor
 

#1
skal rettes til:
n(Li+) = 8,1 mmol

c[Li+] = n/V = (8,1 mmol)/(100 mL) = 0,081 mmol/mL = 0,081 mol/L = 0,081 M

da
(mmol)/(mL) = (10-3*mol)/(10-3*L) = mol/L

#6
skal rettes til:
n(CO32-) = 4,05 mmol =

H+ + CO32- --> HCO3- , som kan læses:
1 mol H+ ækvivalerer 1 mol CO32-
dvs. i mængdeforholdet 1:1

for saltsyren haves [H+] = [HCl]:
dvs.
n = V*c
V= n/c = (4,05 mmol)/(0,143 mmol/mL) = 28,3 mL
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. august 2008 af mathon

da
[H+] = [HCl]
haves
 

.....................H+ + CO32- --> HCO3- med mmol-mængderne
start...............0......405..........0


Svar #10
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

JEG FORSTÅR IKKE DIN BESVARELSE PÅ:

Beregn pH i opløsningen når der er tilsat 10,0 mL af saltsyren?


Svar #11
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

Jeg har forstået det. :)


Svar #12
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)


Hvis jeg så skal beregne pH ved 1. Ækvivalenspunkt og giv begrundet forslag til en indikator, som er egnet til at registrere dette ækvivalenspunkt.
 

??


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. august 2008 af mathon

i #9
var der ikke meget at blive klog på. Mit system brød totalt ned.
Efter at være "på igen"
er svaret

http://peecee.dk/upload/view/128554


Svar #14
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

jeg fik det til:


Li2CO3+ 2HCl--> 2LiCl+H2CO3 = hele reaktionen. Jeg har valgt kun at benytte CO32-+2H+--> H2CO3, da LiCl ikke spiller nogen rolle, da det er carbonationerne der reagere med H.
Dvs:

                             CO32            -              H+                           -->             H2CO3
 

Start                   0,041                             0,0143                                         0
slut                     0,0267                            0                                                 0,0143
 

pH=3,68+log(0.0267/0,0143) =3,95

Derfor er pH-værdien med tilsat 10ml saltsyre = 3,95.
 


Svar #15
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

og mit sidste spørgsmål hvis jeg så skal beregne pH ved 1. Ækvivalenspunkt og giv begrundet forslag til en indikator, som er egnet til at registrere dette ækvivalenspunkt.
 

??
 


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. august 2008 af mathon

indikatorens omslagspunkt/pKs-værdi skal således ligge tættest muligt10,4


Svar #17
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

er det svar på #15?

for det giver ikke mening for mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
25. august 2008 af mathon

svaret i #16 skal ses relation til svaret i #13

da en indikator i sig selv er et svagt syre/base-system

HIn <--> H+ + In-
hvoraf

pH = pKs + log(nB/nS)
hvor erfaringsmæssigt bedste resultat
opnås med

-1≤log(nB/nS)≤1
dvs.

pKs-1 ≤ pH ≤ pKs+1

indikatorens pKs-værdi bør ligge tættest muligt på det undersøgte syre/base-systems pKs-værdi
for at indikatorens farveblanding er mest synligt registrerbar.
 


Svar #19
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

Jeg forstår ikke denne del helt?

:

HIn <--> H+ + In-
hvoraf

pH = pKs + log(nB/nS)
hvor erfaringsmæssigt bedste resultat
opnås med

-1≤log(nB/nS)≤1
dvs.

pKs-1 ≤ pH ≤ pKs+1

så indikatorens pKs-værdi bør ligge tættest muligt på det undersøgte syre/base-systems pKs-værdi
for at indikatorens farveblanding er mest synligt registrerbar.


Skriv et svar til: Lithiumcarbonat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.