Kemi

SYRE-BASE REAK. HASTER

08. oktober 2008 af kscn (Slettet)

en opløsning er fremstillet ved at blande følgende væsker i en 500 mL målekolbe; 60 mL 0,21M HCL og 90 mL 0,050M HNO3

Herefter fyldes målekolben op til mærket.

a) beregn pH for blandingen. (det har jeg gjort :) facit = 1,4659?) er det rigtigt?

Opløsningen hældes ud i et bægerglas, der indeholder 0,92 g Ca(OH)2. Hele mængden af Ca(OH)2 opløses under de givne forhold.

b) opskriv den reakktion,der forløber i bægerglasset?

    HVORDAN laves denne reaktion? jeg har lavet den således:2 HCL + 2HNO3 +2Ca(OH)2 -->CaCL2 + Ca(NO3)2 + 4H2O ER DET RIGTIGT?

Efter endt reaktion afkøles blandingen til 25grader celcius. Volumenet er stadig 500 mL.

c) Beregn pH for den nye blanding?

HVORDAN laver man opgave b og c? jeg er helt lost


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Ad a)

n(H3O+) = (0.21 mol/L)*(60 mL) + (0.05 mol/L)*(90 mL) = 0.0171 mol

[H3O+] = (0.0171 mol)/(90 mL) = 0.0342 mol/L

pH = -log[H3O+] = -log(0.0342) = 1.46597389

Ad b)

Ca(OH)2(aq) + 2H3O+(aq) → Ca2+(aq) + 4H2O(l)

Ad c)

Af reaktionsskemaet ses, at 1 mol Ca(OH)2 ækvivalerer 2 mol H3O+ (dvs. 1:2)

Da M(Ca(OH)2 = 74,09 g/mol, er

n(Ca(OH)2) = 0.92*g/(74.09*g/mol) = 0.012417 mol

Dvs. 0.012417 mol Ca(OH)2 ækvivalerer 2*0.012417*mol H3O+ = 0.024835 mol H3O+ > 0.0171 mol H3O+, dvs. at der er et underskud af H3O+ på (0.024835 mol - 0.0171 mol = 0.007735 mol H3O+) og således et overskud af OH- på 0.007735 mol.

[OH-] = 0.007735 mol/(0.5 L) = 0.015469 mol/L = 0.015469 M

pOH = -log[OH-] = -log(0.015469) = 1.81053

⇒ pH = 14 - 1.81053 = 12.1895


Svar #2
09. oktober 2008 af kscn (Slettet)

har et andet spørgsmål...........!?

der fremstilles en opløsning af bariumhydroxid ved at opløse 5,10 g Ba(OH)2.8H2O (s) i vand i en 250 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op med vand til mærket.

a) beregn de aktuelle koncentrationer fra Ba(2+) og Oh(-) i opløsningen.

opløsningen blandes nu med 150 mL 0,350M HNO3. blandingens temperatur reguleres til 25 grader celcius.

b) beregn pH for den færdige blanding? HVORDAN GØR JEG DET?

c) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ba(2+) , NO3(-) og OH(-) i blandingen?

     jeg har lavet opgave a)  mine facit er : regnet [ Ba(2+) ]  = 0,0648mol/L

                                                                                        og [OH-] = 0,1296 mol/L

ER DET RIGTIGT ?? Hvordan laver man b) og c) ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. august 2010 af fereshteh (Slettet)

opgave a) [H3O+] = (0.0171 mol)/(90 mL) = 0.0342 mol/L ???

Når jeg regner det ud (0,0171 mol / 0,09 l ), så får jeg den til 0,19 ??


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. august 2010 af mathon

        M(Ba(OH)2•8H2O) = 315,5 g/mol

        n(OH-) = 2·(5,10 g) / (315,5 g/mol) = 0,03233 mol

        c(OH-) = n / v = (0,03233 mol) / (0,5 L) = 0,064659 M

   hertil
   tilsættes
        n(H3O+) = (0,150 L)·(0,350 mol/L) = 0,0525 mol

blanding:

  n(H3O+)blanding = (0,0525 mol) - (0,03233 mol) = 0,02017 mol    i fællesvolumenet (250 + 150) mL = 400 mL

        [H3O+]blanding = (0,02017 mol) / (0,400 L) = 5,04259·10-5 M

        pHblanding = -log(5,04259·10-5) ≈ 4,3


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. august 2010 af mathon

    pOH = 14 - pH = 14 - 4,3 = 9,7

    [OH- ]blanding = 10-pOH = 10-9,7 ≈ 2,0·10-10 M


Skriv et svar til: SYRE-BASE REAK. HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.