Matematik

Tangent lining - bestemmelse af tal

25. april 2009 af Nanna Justesen (Slettet)

Hej

Har fået stillet to opgaver som lyder:

Opgave 1:

En funktion f er bestemt ved f(x) = X ^ 3 + 2x + 8

bestem f '(1) , og bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (1, f (1))

Opgave 2:

En funktion f er bestemt ved f(x) = b * a ^ x. Grafen for f går gennem punkterne (2,20)
og (4,80).
Bestem tallene a og b.

Er der nogen der kan hjælpe??


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

Hvor langt er du kommet?


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. april 2009 af Quijote (Slettet)

til opg. 2 i hvert fald har du fået formler for eksponentielle funktioner hvorpå du kan indsætte de koordinatsæt således du kan regne a og b.


Svar #3
25. april 2009 af Nanna Justesen (Slettet)

har ik fået lavet noget, ved ik lige hvordan jeg skal gribe det an..

i opgave 1 skal man så finde f´(x) ??

Så f(x) = x^3 + 2x + 8 og f´(1) = 3x + 2

Tangentens lining er det: y = f(x0) + f´(X0) * (X - X0) ??


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

du skal få f '(x) = 3*x2 + 2.  så f '(1) = 5   alle x's skal udskiftes med 1.  f(1) = 13 + 2*1 + 8 = 11.

Formlen for tangentligningen er rigtig, så sæt bare ind i den.


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. april 2009 af kieslich (Slettet)

y = f(x0) + f´(X0) * (X - X0) = f(1) + f '(1)* (x-1) = 11 + 5*(x-1) = 5x +6 Får du også det?


Brugbart svar (2)

Svar #6
26. april 2009 af Thraundil (Slettet)

Opgave 2:

En funktion f er bestemt ved f(x) = b * a ^ x. Grafen for f går gennem punkterne (2,20)
og (4,80).
Bestem tallene a og b.

Tricket er at opstille en form for "to ligninger med to ubekendte". Du har to punkter på en kurve der beskriver f. Start med at sætte de to punkter ind i funktionen:

20 = b * a2

80 = b * a4

De to udtryk har sørme en fælles faktor, nemlig b. Deler du nu den nederste ligning med den øverste, fås følgende:

(80 / 20) = (b/b) * (a4/a2)

b/b er som bekendt et et-tal. a4/a2 = a4 - 2 = a2, simple potensregneregler. Du ved så at a2 = 4, og derfor må a = +/- 2. Dog kan den negative løsning forkastes, en eksponentialfunktion har som krav at a > 0

Sæt den fundne værdi ind i et af de to udtryk, jeg vælger den øverste.

20 = b * 22

Det fås, at b = 20/4 = 5. Så den endelige funktion bliver:

f(x) = 5 * 2x


Svar #7
26. april 2009 af Nanna Justesen (Slettet)

til svar 5:

Ja jeg gør så :)

Siger mange tak for alle svarene det har hjulpet meget!!


Skriv et svar til: Tangent lining - bestemmelse af tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.