Fysik

Pære - resis. og temp.

13. oktober 2009 af Baanqe (Slettet)

 Hej skal have hjælp til disse opgaver. Er nået så langt;

Find to forskellige pærer og mål deres resistans med et ohmmeter.
                
Pære 1 =  0,5Ω

Pære 2 =  58,9Ω

Aflæs deres effekt og den spænding de er beregnet til.
        
Pære 1 = 40w    

Pære 2 =  60w
 

Pære 1 (spænding den er beregnet til) = 12 v

Pære 2 (spænding den er beregnet til)= 230v
 

Beregn deres resistans og sammenlign med den målte resistans.
Passer den målte og den beregnede resistans?
Beregn den temperatur glødetråden får når pæren er tændt.
(jeg ved at glødetråds temperaturkoeffiencten er: 0,0048grad-1 ved 0°C)

Hvordan griber jeg de sidste spørgsmål an?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. oktober 2009 af mathon

brugsresistans
          Pære 1    R = U2/P = (12 V)2/(40 W) = (144 Ω·A·V)/(40 V·A) = 3,6 Ω

          Pære 2    R = U2/P = (230 V)2/(60 W) = (52900 Ω·A·V)/(60 V·A) = 881,67 Ω

af        R = R20(1+αΔT)
           R = R20 + R20αΔT
           (R-R20) = R20αΔT                                          [ΔT] = C

           ΔT = ΔR/(R20·α)

            T = ΔR/(R20·α) + 20C
 


Svar #2
13. oktober 2009 af Baanqe (Slettet)

Tak Mathon!!

Så = T = ΔR/(R20·α) + 20C
er svaret på : Beregn den temperatur glødetråden får når pæren er tændt

Og hvad med: Passer den målte og den beregnede resistans?
 

Den passer jo ikke? Hvad skyldes det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2009 af kieslich (Slettet)

Resitansen stiger når temperaturen stiger, og temperaturen stiger når strømstyrken stiger.


Svar #4
13. oktober 2009 af Baanqe (Slettet)

Nu bliver jeg lidt forvirret.

#3 = det er jeg indforstået med, hvilket spørgsmål hører det under?

Mathon: hvad har du fået beregnet der?

Tak for svarene.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2009 af mathon

temperaturstigning ved anvendelse af pærerne


pære 1:
            T = ΔR/(Ro·α)                                                           da α er opgivet ved C
            T = ((3,6-0,5)·Ω)/((0,5 Ω)·0,0048 C-1)

            T = 1291 C
           
pære 2:
            T = ΔR/(Ro·α)
            T = ((881,67-58,9)·Ω)/((58,9 Ω)·0,0048 C-1)

            T = 2910,19 C


Skriv et svar til: Pære - resis. og temp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.