Kemi

Reaktionsorden

27. april 2010 af KingOfPop (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Er der nogen der ved hvordan reaktionsordenen for [A] kan bestemmes? jeg ved man kan tegne punkterne ind på en graf i 0, 1. og 2. potens og på den måde finde den lineære linje. Problemet er bare at alle grafer bliver rette og lineære når de skrives ind i 0. potens...så hvordan ved man hvilken reaktionsorden stofferne tilhører?

på forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. april 2010 af mathon

hvis
       sammenhørende værdier af t og ln[A] indtegnet på enkeltlogaritmisk papir
       giver en ret linje
       har du en 1. ordensreaktion
 

                                ln[A] = -k·t + ln[A]o                   (v = k·[A])

eller
                                ln(10)·log[A] = -k·t + ln(10)·log[A]o

                                2,30259·log[A] = -k·t + 2,30259·log[A]o

                                log[A] = -k1·t + ·log[A]o                      k1 = k/ln(10)

hvis
      sammenhørende værdier af t og 1/[A] indtegnet i et sædvanligt koordinatsystem,
      giver en ret linje,
      har du en 2. ordensreaktion

                                1/[A] = k·t +1/[A]o              (v = k·[A]2)


Svar #2
28. april 2010 af KingOfPop (Slettet)

Er det så muligt at skrive tallene ind for en første ordens. ind på excel? eller skal der bruges enkeltlogaritmisk papir?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. april 2010 af mathon

indtast tabeller
                                 t         ln[A]
                                 x         xx
                                 x         xx
                                ...        ...

                                 t         1/[A]
                                 x          xx
                                 x          xx
                                ...         ...

    


Skriv et svar til: Reaktionsorden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.