Kemi

bariumhydroxid?

30. september 2010 af 92-majse (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med følgende opgave, hvor jeg er gået lidt i stå.. er der nogen der kan hjælpe? Opgaven lyder:

Der fremstilles en opløsning af bariumhydroxid ved at opløse 5,10 g Ba(OH)2 * 8H2O i vand i en 250 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op med vand til mærket.

a) beregn de aktuelle koncentrationer af Ba2+ og OH- i opløsningen

Opløsningen blandes nu med 150 mL 0,350 M HNO3. Blandingens temperatur reguleres til 25 grader celsius.

b) beregn pH for den færdige blanding.

c) beregn de aktuelle koncentrationer af Ba2+, NO3- og OH- i blandingen.

På forhånd tak!  


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2010 af dnadan (Slettet)

Hvad har du fået lavet?

Hint til 1:

1. Ba(OH)2 (s) -> Ba2+(aq)+2OH-(aq)


Svar #2
30. september 2010 af 92-majse (Slettet)

 jeg har ikke rigtig lavet noget af det udover at finde stofmængden af hele det stof, som bliver opløst, da jeg er ret forvirret omkring det.. 

og hvad med de 25 grader, hvad skal man bruge dem til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2010 af mathon

ved 25ºC
        gælder

                        pH + pOH = 14


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. september 2010 af mathon

Ba(OH)2*8H2O
                               n = m/M = (5,10 g) / (189,39 g/mol) = 0,0153 mol

                               c = n/V = (0,0153 mol) / (0,250 L) = 0,0612 M                             i den beskedne mængde
                                                                                                                                   er Ba(OH)2 let opløseligt
hvoraf
                               [Ba2+] = c = 0,0612 M

                               [OH- ] = 2c = 2·(0,0612 M) = 0,122 M
 


Brugbart svar (2)

Svar #5
30. september 2010 af mathon

                  indholdet af OH- i 5,10 g Ba(OH)2*8H2O
                  er
                                n = 2·( 0,0153 mol) = 0,0306 mol
 

                  indholdet af H3O+ i 150 mL 0,350 M HNO3
                  er
                                n = (0,150 L) · (0,350 mol/L) = 0,0525 mol

H3O+-overskud
efter blanding
                              n = (0,0525 - 0,0306) mol = 0,0219 mol    i fællesvolumenet (250 + 150) mL = 400 mL

                              [H3O+] = n/V = (0,0219 mol) / (0,400 L) = 0,0548 M

                              pH = - log([H3O+]) = - log(0,0548) ≈ 1,3


Svar #6
30. september 2010 af 92-majse (Slettet)

 hvordan får du, at molarmassen af bariumhydroxid er 189,39 g/mol? - jeg får nemlig omkring 300 g/mol.. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. september 2010 af mathon

noteringsforglemmelse

Ba(OH)2*8H2O
                                                                           333,55
                                n = m/M = (5,10 g) / ((189,39 + 8·18,02) g/mol) = 0,0153 mol

                              
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. oktober 2010 af sjupi (Slettet)

@mathon

Du har derfor fået resultatet 333,55 g/mol i stedet for 333,67 g/mol, der er det rigtige resultat. Det skyldes, at oxygens molarmasse er 16 g/mol og ikke 18,02 g/mol, som du ellers har antaget.


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. oktober 2010 af mathon

18,02 er vands molmasse


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. oktober 2010 af sjupi (Slettet)

Min fejl. Din fejl ligger i udregningen af n(Ba(OH)2), da den udregnes på følgende måde:

137,33 g/mol+2*16 g/mol+2*1,008 g/mol=171,346 g/mol

I stedet for 189,39 g/mol, som du har skrevet.

n(Ba(OH)2*8H2O)=315,474 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. oktober 2010 af mathon


Ba(OH)2*8H2O
                                                                         
                                n = m/M = (5,10 g) / ((171,34 + 8·18,02) g/mol) ≈ 0,0162mol

                              
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. maj 2018 af Kemibrugeren (Slettet)

I opgave b) forstår jeg simpelthen ikke hvorfor, der er et overskud.

Er der et reaktionsskema, der viser det lidt bedre?


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. maj 2018 af mathon

                \small \textup{stofm\ae ngde af }\mathrm{H_3O^+}                                       \small \textup{stofm\ae ngde af }\mathrm{OH^-}

                       \small \textup{0,0525 mol}                                                   \small \textup{0,03233 mol}

\small \textup{Overskud af }\mathrm{H_3O^+}\textup{: }          \small \left (0.0525-0.03233 \right )\; \mathrm{mol}=0.02017\; \mathrm{mol}


Brugbart svar (1)

Svar #14
14. maj 2018 af mathon

\small n(OH^-)=2\cdot \frac{510\; g}{(171.34+8\cdot 18.02)\; \tfrac{g}{mol}}=0.03233\; mol


Brugbart svar (1)

Svar #15
14. maj 2018 af mathon

\small n(OH^-)=2\cdot \frac{5{\color{Red} .}10\; g}{(171.34+8\cdot 18.02)\; \tfrac{g}{mol}}=0.03233\; mol


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. maj 2018 af Kemibrugeren (Slettet)

Nu er jeg med! Mange tak.

Passer det at reaktionsskemaet for opg. a) er:

   Ba(OH)2*8H2O(s)+H2O(l)->Ba2+(aq)+2OH-(aq)+8H2O(l)

Eller er jeg helt gal på den?


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. maj 2018 af mathon

        \small \small Ba(OH)_2 \cdot 8H_2O\, _{\textit{(s)}}\; \rightarrow \; Ba^{2+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, OH^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 8\, H_2O\, _{\textit{(l)}}


Skriv et svar til: bariumhydroxid?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.