Fysik

Fysik A - Lidt problemer med opgave

06. marts 2011 af Studieguruen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Lastbilen har massen 64 ton.
Pludselig svigter lastbilens bremser, og chaufføren kører derfor ind på et
opadgående nødspor. Ved indkørslen på nødsporet er lastbilens fart 110 km/h. På vej op ad nødsporet er lastbilen påvirket af en gnidningskraft, der har størrelsen 120 kN. Bakken hælder med 11 grader.
c) Hvor langt kører lastbilen op ad nødsporet, inden den holder stille?

jeg har analyseret kræfterne. kan det være rigtigt at den kommer til at hedde:

F_res = - F_gnid - F_tyngdekomposant

ma = 120 kN - mg*sin(11) => a = (- 120 kN - mg*sin(11))

og så kan strækningen beregnes ved

s = v^2/(2a)

jeg mener at fremgangsmetoden er rigtig - men er lidt usikker.


Svar #1
06. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 ma = 120 kN - mg*sin(11) => a = (- 120 kN - mg*sin(11)) / m **


Svar #2
07. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 nogen der kan hjælpe??


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2011 af mathon

      Fgnid = -120 kN = -(1,2·105 N) = (6,4·104 kg)·agnid

      agnid = -(1,2·105 kg·m/s2)/(6,4·104 kg) = -1,875 m/s2

      ares = -((1,875 + 9,82) m/s2) = -11,6817 m/s2

      Δs = -vo2/(2a) = -(30,5556 m/s)2 / (2·(-11,6817 m/s2)) ≈ 40,0 m


Svar #4
07. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 #3 - tager du her højde for at bakken hælder med 11 grader?


Brugbart svar (4)

Svar #5
07. marts 2011 af mathon

nej det gik for hurtigt

              ares = -((1,875 + 9,82·sin(11º)) m/s2) = -3,74874 m/s2

              Δs = -vo2/(2ares) = -(30,5556 m/s)2 / (2·(-3,74874 m/s2)) ≈ 124,5 m


Svar #6
07. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Super godt. Mine udregninger gav det samme. Mange tak for det :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. april 2011 af yusii (Slettet)

hvor får man -(30,5556 m/s)2 fra?


Svar #8
23. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

 #7

Dette er begyndelseshastigheden (omregnet til SI-enhed) ved bunden af bakken, hvor skråplanet tager sin begyndelse.


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. april 2011 af yusii (Slettet)

men er det ikke 100km/t?

Lad mig forstå det rigtigt...

100km/t <=> 30,5556 m/s

Er det rigtigt forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. april 2011 af yusii (Slettet)

110km/t**


Svar #11
23. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

 #9

Det er helt rigtigt forstået :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. april 2011 af yusii (Slettet)

Men hvordan omskriver du det fra km/t til m/s2??

Har prøvet på mathcad, men den siger

110km/t = 1,222*103m/s??


Svar #13
23. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

#12

Du dividerer 110 km/t med 3,6. Så får du størrelsen i m/s.


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. april 2011 af yusii (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen :)


Svar #15
23. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

#14

Det var så lidt.


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. januar 2013 af 0lxcicinio (Slettet)

Hej. Det er godt nok lang tid siden, i har oprettede det her, men hvorfor antager i gnidningskraften negativt her?

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. september 2013 af frederikea (Slettet)

fordi gnidningskraften modvirker lastbilen og får den til at stoppe


Skriv et svar til: Fysik A - Lidt problemer med opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.