Matematik

Problemregning

29. marts 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej!

Opgaven lyder således:

Udgifterne til vejforbindelsen over Storebælt skal dækkes af billetindtægter fra biler, der kører over broen.

Dette kan beskrives ved tre ligninger.

Ligning 1: y = 260 * x

Ligning 2: y = 1125 * x

Ligning 3: y = 2.400.000

Indtegn de 3 linjer i et koordinatsystem.

Angiv, hvor mange personbiler der skal køre over broen pr. dag, for at indtægten dækker afdraget.

Kan nogen hjælpe - forstår det ikke helt...

På forhånd, tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvad står de tre ligninger for, hvad er x, og hvad er afdraget? Sørg for at formulere hele opgaven


Svar #2
29. marts 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Oh, undskyld!

Ligning 1: 260 * x = Angiver den samlede indtægt y kr. for x personbiler, når billetprisen er 260 kr. pr. bil

Ligning 2: 1125 * x = Angiver den samlede indtægt y kr. for x lastvogne, når billetprisen er 1125 kr. pr. lastvogn

Ligning 3: 2.400.000 = Angiver det beløb, der skal indtjenes for at dække den daglige afdrag på brogælden

Undskyld igen - min fejl.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så divider det beløb, der skal indtjenes med billetprisen pr bil. Man skal løse ligningen

        260·x = 2.400.000


Svar #4
29. marts 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#3

Hmhm - tak!

Så altså, x = ca. 9231 biler

Men hvordan får jeg det ind i et koordinatsystem? :i


Svar #5
29. marts 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Anyone?


Svar #6
29. marts 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Pyt med den!

Kan jeg så få hjælp til:

Man regner med, at forholdet mellem antallet af personbiler og antallet af lastvogne, der passerer broen, vil være som seks til én (6 : 1).

Indtægterne vil dække afdraget, når denne ligning er opfyldt:

260 * x + 1125 * x/6 = 2.400.000 - hvor x er antallet af personbiler, der dagligt skal passere broen.

Beregn antallet af personbiler og lastvogne pr. dag

Kan jeg få hjælp her? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er x-koordinaten til skæringspunktet mellem to af rette linier, du har angivet i #1.


Svar #8
29. marts 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Ok!

Kan du kigge på #6?

Det ville være guld :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Løs så den nye ligning i x:

(260 + (1125/6))·x = 2.400.000


Svar #10
30. marts 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#10

Hmhm - så altså ca. 3392?

Mange tak ;)


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det er ikke korrekt.

260 + (1125/6) = 895/2

x = 2·2.400.000/895


Svar #12
30. marts 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#11

Woooow - så altså:

x = 5363?


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja.


Svar #14
30. marts 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#13

Takker :-)


Skriv et svar til: Problemregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.