Matematik

Problemregning

07. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Godaften!

Opgaven lyder således:

1) Hvor mange km bliver Østbroens samlede længde?

Bærekablerne, der går fra brotårn til brotårn, har et nedhæng på 1/9 af spændets længde.

2) Beregn størrelsen af vedhænget

3) Giv en beskrivelse af, hvordan tegningen passer med de angivne mål i området mellem brotårnene.

Jeg er virkelig på bar' bund - kan jeg få hjælp?

Vedhæftet fil hører med.

På forhånd, tak.

Vedhæftet fil: IMG_20140407_210334.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

1) Læg de forskellige længder sammen, der definerer hele broens længde.

2) vedhæng = nedhæng. Aflæs længden af spændet og gang det med 1/9 .


Svar #2
07. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Ok!

1) 143 + (7 * 193) + 73 + 535 + 1624 + 535 + 73  (12 * 193) + 140 = 6790 m (6,79 km)

2) 260 * 1/9 = 28,889 m

3) ...

Hvad siger du til det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

1) Længden ser rigtig ud i m, men din omregning til km halter lidt.

2) Jeg aflæser længden af spændet til 1624 m . Det skal så divideres med 9.


Svar #4
07. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Hahah - den har fået sit rette element.

1) 6790 m (6,79 km)

2) 180 m


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er bedre.


Svar #6
07. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Godt.

Vil du hjælpe mig med to andre opgaver? Kan nemlig ikke komme videre med dem :

Efter modelforsøg regner man med, at vindens pres y på broen ændrer sig efter denne formel:

y = a * x2

Hvor mange gange så stort et pres giver en vindhastighed på 30 m/sek., sammenlignet med en hastighed på 10 m/sek.?

Hvordan kan formlen skrives, hvis det viser sig,  at vindens pres på broen er 10% mindre, end det man regnede med?

Ej - forfærdelig opgave!


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Beregn y hvor x = 10, og hvor x = 30, og beregn forholdet mellem de to y-værdier.

Når noget er 10% mindre, er det 90% af den gamle værdi.


Svar #8
07. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#7

Jeg forstår intet af det..

Beregn y hvor x = 10, og hvor x = 30, og beregn forholdet mellem de to y-værdier. = 20?

Når noget er 10% mindre, er det 90% af den gamle værdi. = pas..


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du har jo opgivet et udtryk for y som funktion af x:

        y = a · x2 .

Når x = 10, er y1 = a·102 = 100a . Når x = 30, er y2 = a·302 = 900a. Forholdet mellem de to y-værdier er så

        y2 / y1 = 900a / 100a = 9 .

Vindhastigheden på 30 m/s giver altså 9 gange så stort et pres som vindhastigheden på 10 m/s .

Hvis vindens pres er 10% mindre end først antaget, skal a i udtrykket ændres til 0,9·a .


Svar #10
07. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#9

Guuud - okk!

Nu spørger jeg lidt dumt:

Er formlen så 0,9 * a ? - og hvordan kommer du frem til det?


Svar #11
07. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Deler du bare de 9 med 10, da vindens pres er 10% mindre?


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hele formlen bliver jo så

        y = 0,9·a·x2

Ja, man ganger det oprindelige udtryk med 0,9 , fordi presset nu er 9/10 af det oprindelige pres.


Svar #13
23. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#12

Takker!

Jeg har bare ét spørgsmål til, hvilket jeg håber, du vil hjælpe mig med :)

Opgaven lyder således:

Bærekablerne mellem brotårnene hænger i en parabelformet bue.

Tegn den parabelformede bue i et koordinatsystem, hvor x-aksen går gennem parablens toppunkt, og hvor 1 cm på akserne svarer til 100 m.

Jeg kan virkelig ikke komme videre med den.. Evig taknemmelighed herfra, hvis jeg får hjælp!

På forhånd, mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Vælger vi koordinatsystemets begyndelsespunkt i parabelens toppunkt, har parabelen forskriften

        f(x) = a·x2

og der skal jo så gælde

        f(1624/2) = (1/9)·1624 ,

hvoraf man bestemme a. Tegn så i målestokforholdet 1 : 10000 .


Svar #15
23. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#14

Øhm, jeg er ikke helt med.. Hmhm, hvordan ville det se ud i et sildeben - så kan det være, at jeg måske kunne lave det om til en graf..

Ellers er jeg helt lost :/


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Bestem koefficienten a i parabelens forskrift:

        a·(1624/2)2 = (1/9)·1624 , dvs

        a = 4/(9·1624) = 1/(9·406) = 1/3654 .

Lav så en tabel med forskellige værdier af x og sammenhørende værdier af y.


Svar #17
23. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#16

Hvorfor kan jeg ikke se det for mig? Jeg lukker helt ned..

Åhh, jeg kan ikke - kan du hjælpe mig på vej? ;/


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Lav en tabel for funktionen f(x) = x2/3654 , -812 ≤ x ≤ 812  med et passende antal værdier af x i dette interval.


Svar #19
23. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#18

Jeg kan ikke - jeg forstår ikke et ord af, hvad der bliver forklaret...

Vorherre, hvad skal jeg dog gøre?


Svar #20
23. april 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Vi har aldrig arbejdet med parabeler før, det er nok derfor jeg er så fortabt, som jeg nu er.


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 41 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.