Kemi

Stofmængde

16. april 2014 af pige5 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :-)

Jeg har følgende opgave, som jeg gerne vil have lidt hjælp med. Den lyder på: 

Hvor stor er stofmængden af luft i en tom mælkekarton (1 L) ved 1 bar og 20 grader celcius. 

Jeg har lidt problemer med at finde ud af, hvordan jeg skal regne den, og hvordan jeg finder molare massen for luft.

Jeg håber, der en en, der vil hjælpe. På forhånd tak :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du skal bruge idealgasligningen:

pV=nRT


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

n = pV/(RT)

og så finder du en værdi af R, der har den rigtige enhed

R = 0,08314472 L*bar/(mol*K)


Svar #3
16. april 2014 af pige5 (Slettet)

Tak, så isolerer jeg n, så n står alene. Så får jeg: n = (p*V)/(R*T)

Og min data er: 

R = 8,3145 J/(mol*K)

p = 1 bar

T = 293,15 K

V = 0,001 m^3 

Er det korrekt? Og er enhederne rigtige? 


Svar #4
16. april 2014 af pige5 (Slettet)

Hvis jeg siger R = 0,08314472 L*bar/(mol*K) passer enhederne så ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvis du søger på gaskonstanten på Wikipedia, kan du se en liste, hvor den er angivet med en masse forskellige enheder. Nu har du p og V i bar og L, så du kan for nemheds skyld bare finde den værdi for R, der har enheden L*bar/(mol*K). Hvis du istedet bruger den værdi for R der har SI-enheder ( J/(mol*K) ) skal du regne p og V om til Pa og m^3.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Enten:

n = ( 1 bar * 1 L ) / ( 0,08314472 L*bar/(mol*K) * 293 K ) =

Eller:

n = ( 100000 Pa * 0,001 m^3 ) / ( 8,3145 J/(mol*K) * 293 K ) =


Svar #7
16. april 2014 af pige5 (Slettet)

Tusind tak, og så får jeg sotfmængden i mol :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

n = 0,04 mol


Skriv et svar til: Stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.