Matematik

Hjælp til optimering

01. maj 2014 af zaidihassan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej sidder med et cylinder med målende.

Volumue: 398,06 (0,398 liter)

Areal af cylinderens sideflader: 240,16

Samlede areal af cylinder: 309,20

Omkreds: 20,83

Der er 0,33 L i cylinderen og vi skal undersøge om forholdende er optimeret.

Jeg er meget i tvivl om hvordan jeg kommer igang?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2014 af Krabasken (Slettet)

Du ka jo starte med at sætte benævnelser på målene :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvad er det, der skal optimeres?

Hvad menes der med, at der er 0,33L i cylinderen, når nu cylinderens volumen er angivet til 0,398L ? Og hvad har det at gøre med, om forholdene er optimeret?


Svar #3
01. maj 2014 af zaidihassan (Slettet)

Opgaven lyder:

Desuden skal i undersøge

om materialeforbruget er optimeret i en øl- eller sodavandsdåse samt en kaffedåse. Vi går ud fra, 

at øl- og sodavandsdåser er fuldstændig cylinderformede.

Dåsen er 11,53 høj og 6,63 bred og indeholder 0,33 L


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Så bestem diameter og højde i en cylinder med rumfanget 0,33L hvis overfladeareal er mindst muligt og sammenlign med foreliggende dåse.


Svar #5
01. maj 2014 af zaidihassan (Slettet)

Altså diameteren er vel 6,63 og højden er 11,53. 

Jeg er ikke sikker på præcis hvad det er du mener. Jeg ved hvordan jeg optimerer når jeg har en forskrift at arbejde med - men det har jeg jo ikke her?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, men den angivne cylinders rumfang er jo større end 0,33L .

For en cylinder med diameter d og højde h er

        V = (π/4)·d2·h

og

        O = 2·(π/4)·d2 + π·d·h .

Udnyt så betingelsen    V = V0 til at eliminere h:

        h = 4V0/(πd2)

og find så minimum for

        O(d) = 2·(π/4)·d2 + 4V0/d .

Beregn så overfladearealet for den optimale dåse, og sammenlign med overfladearealet for den faktiske dåse.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. maj 2014 af Krabasken (Slettet)

:-)


Svar #8
01. maj 2014 af zaidihassan (Slettet)

Kan det virkelig passe at 

h = 7,97 og r = 3,986 ?

Dvs. at det bliver til et kvadrat? med en højde og brede på 7,97?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Dåsen er da ikke et kvadrat, men ja, dåsens tværsnit med en lodret plan er et kvadrat.


Skriv et svar til: Hjælp til optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.