Matematik

Tredjegrads polynomie

02. maj 2014 af Porkaborg (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvordan i alverden loser jeg den her....

Tredjegrads polynomiet p(x)=2x^3-3x^2+2x-1 har tallet 1 som rod.  Kan du uden hjelpemidler udtale dig om at p(x) har flere rodder ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2014 af c_aastrup

Du kan dividere med (x-1) eller forsøge at sætte (x-1) udenfor en parentes.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2014 af SuneChr

Ved at differentiere  p (x) vil man heraf se, at p er monoton og har da kun den ene rod.


Svar #3
02. maj 2014 af Porkaborg (Slettet)

Forstaar det stadigvek ik helt , hov mangler ogsaa at tilfoje at jeg skal gore det ved hjelp af faktorisering.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at

        p(x) = 2x3 - 3x2 + 2x - 1

               = 2x3 -4x2 + 2x + x2 -1

               = 2x·(x2 -2x +1) + (x+1)·(x-1)

               = 2x·(x-1)2 + (x+1)·(x-1)

               = (x-1)·(2x·(x-1) + x+1)

               = (x-1)·(2x2 -2x +x +1)

               = (x-1)·(2x2 -x +1)

               = (x-1)·(2·(x-(1/4))2 + (7/8))

Det ses, at 2·(x-(1/4))2 + (7/8) > 0 for alle x, og p(x) har derfor kun den ene reelle rod x = 1 .


Skriv et svar til: Tredjegrads polynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.