Matematik

Matematikspørgsmål

06. maj 2014 af candycoot (Slettet) - Niveau: C-niveau

Spørgsmålet siger således:

"Fra mastetoppen af et skib, 18 m over havet, er det netop muligt at skimte toppen af en klippe, som er 30 m høk. Hvor langt er der fra skibet til klippen?"

Ja hvordan filan skal jeg finde ud af det???? :-)


Svar #1
06. maj 2014 af candycoot (Slettet)

"som er 30 m høj" skulle der stå


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Jorden betragtes som en kugle. Sigtelinien fra mastetoppen til toppen af klippen er lige netop tangent til Jordens overflade (kuglen). Se på passende retvinklede trekanter.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2014 af 123434 (Slettet)

Er ikke helt sikker, prøv at lave en tegning.

182+b=302

324+b2=900

b2=900-324=576

√576=√b2

b=24


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man skal have Jordens radius R med i spil. Læs forklaringen i #2. Mastetoppen og klippetoppen er på hver sin side af kimingspunktet. Med a = 18 m , og b = 30 m , har man så

        da2 + R2 = (R+a)2 , og

        db2 + R2 = (R+b)2 ,

og dermed er den samlede afstand

        d=d_{a}+d_{b}=\sqrt{a^{2}+2aR}+\sqrt{b^{2}+2bR}


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2014 af SuneChr

Vi kan også finde distancen, fra skibets vandlinje til klippens vandlinje, langs havoverfladen, dkrum

d_{krum}=\frac{\cos^{-1}\left ( \frac{R}{R+a} \right )+\cos^{-1}\left ( \frac{R}{R+b} \right )}{360}\cdot 2\pi R          begge vinkler i grader

og samme bogstavbetegnelser som i # 4


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. maj 2014 af SuneChr

# 5
.......... og klippens væg, set fra skibet, er godt lodret ned mod havet. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Sætter vi i den givne opgave jordens radius til R = 6371km = 6371000 m , og med a = 18m og b = 30 m fås så afstanden langs synslinien

        d = 15144,515 m + 19551,494 m = 34696,008 m

mens den krumme afstand er

        dkrum = (cos-1(R/(R+a)) + cos-1(R/(R+b))) · R = 15144,486 m + 19551,432 m = 34695,918 m

Den krumme afstand langs havets overflade er altså kortere end synsliniens afstand med 0,090 m = 9 cm .


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. maj 2014 af SuneChr

# 7
Man tænker her på det klassiske tankeeksperiment, hvor man lægger en snor stramt omkring Jorden, langs Ækvator, og derefter forlænger snoren med én meter.  


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er lidt forbavsende resultat.


Skriv et svar til: Matematikspørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.