Matematik

parabel

07. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en parabel med ukendt forskrift

Der er desuden en tangent til grafen i punktet R(2,4)

Jeg skal bestemme f(x)=0 vha figuren af grafen og tangenten.

Jeg kunne aflæse at rødderne går gennem x= -2 og x=4

Men nu kommer det svære spørgsmål:

Bestem f'(2) vha. figuren.

Hvad skal jeg gøre? Jeg kan aflæse toppunktet, kan jeg bruge dette til noget?

Jeg kan ikke vedlægge billedet, men dette er alt jeg kan aflæse. Håber på hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2014 af peter lind

Du har 3 punkter på parablen og det er nok til at bestemme funktionsforskriften. Hvis r1 og r2 er rødderne er funktionsforskriften y=a(x-r1)(x-r2) Desuden går grafen gennem punktet (2, 4). Indsætter du det får du en ligning til bestemmelse af a.

Hvis du kun skal bruge figuren til at finde f'(2) kan du afsætte tangenten i punktet. Hældningen af tangenten er f'(2)


Svar #2
07. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Tal skal du have Lind, men hvor kan jeg finde denne formel du nævner: y=a(x-r1)(x-r2) ?

Hvornår gælder denne formel? Den ligner nemlig ikke formlen for eksponentielle, potentielle eller lineære funktioner?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2014 af peter lind

Du kan direkte sætte en rod ind i funktionsudtrykket for eks. r1  Det giver y=a*(r1-r1)(r1-r2) =a*0*(r1-r2) = 0

Den gælder for alle polynomier, du kender rødderne for


Svar #4
07. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Jeg er ikke fuldstændig med, må jeg indrømme..

Formlen for en parabel er y = ax + bx +c

Jeg har nu formlen: y = a(x-r1)(x-r2)

Jeg indsætter nu mine rødder på x's plads. Hvilke indsætter jeg hvor?

Hvad står r1 og r2 for?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. maj 2014 af peter lind

r1 og r2 står for rødderne. Din funktion bliver a(x-(-2))(x-4) = a(x+2)(x-4)


Svar #6
07. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Hvad skal jeg så indsætte på x's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2014 af peter lind

Du skal indsætte x=2 for at finde a
 


Svar #8
07. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Når, altså x-værdien til punktet?

Men kan jeg ikke bruge et hvilket som helst punkt, så længde den er på parablen? Ville det give samme facit?

4 = a(2-(-2))(2-4)

4 = a(2)(-2)

4/(-4) = a

a = -1

Er det forkert?

Hvordan beregner jeg så b?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. maj 2014 af peter lind

Det er forkert a(2-(-2)(2-4) = a*(2+2)(-2) = -8a= 4

Når du har fundet a har du også fundet polynomiet f(x) for parablen. Du skal så finde f'(x) og deraf f'(2)


Svar #10
07. maj 2014 af OnceUponATime (Slettet)

Min lommeregner siger, at -2*a(4) = 4

Men jeg kan ikke se, hvad den tænkte?

Jamen, nu har jeg jo kun a? Hvad med b og c?

Hvordan kan jeg deffirentiere den, når jeg ikke kender b og x?


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. maj 2014 af peter lind

Du har nu hele funktionen f(x) = -½(x+2)(x-4)  så du kan gå videre. Hvis du vil have funktionen på standartform skal du bare gange faktorene sammen


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Da -2 og 4 er rødder, har polynomiet forskriften

        f(x) = a·(x+2)·(x-4) .

Desuden vides det, at f(2) = 4 . Man har nu

        f '(x) = a·(x-4 + x+2) = a·(2x - 2) , så

        f '(2) = a·(2·2 - 2) = 2a .

Da f(2) = 4, er a·(2+2)·(2-4) = 4 , dvs -8a = 4 , hvoraf 2a = f '(2) = -1 .


Skriv et svar til: parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.