Matematik

differentialligning

13. maj 2014 af tusindsol (Slettet) - Niveau: A-niveau

Denne opgave behøver jeg lidt hjælp til, tak :-) : 

Bestem et andengradspolynomium der er løsning til differentialligningen (1/2)xy'=y+x-1


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2014 af peter lind

sæt y = a*x2+b*x+c og find y' sæt det ind i differentialligningen.  Det giver en polynomiumsligning, der skal være opfyldt for alle værdier af x og y, hvilket så igen bestemmer a, b og c


Svar #2
13. maj 2014 af tusindsol (Slettet)

y'=2ax+b

og så indsættes y og y' 

(1/2)x(2ax+b)=(ax^2+bx+c)+x-1 

og så reduceres? 


Svar #3
13. maj 2014 af tusindsol (Slettet)

eller nej...  

(1/2)x(2ax+b)=y+x-1 

ax^2+(1/2)bx-x+1=y 

men det ser ikke helt rigtigt ud.. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2014 af Amril (Slettet)

Det er det heller ikke. Opstil funktionerne på hver sin side af lighedstegnet. Du bør få et andengradspolynomium på venstre side og et andengradspolynomium på højre side. Disse er ens, hvis deres koefficienter (a, b og cer ens. 

Sammenlign og løs for hver koefficient. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2014 af peter lind

#3  Du skal også erstatte y på højre side med funktionsudtrykket


Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.