Kemi

Maleinsyre og fumarsyre

17. maj 2014 af Sarah0000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP

Er det nogen, der kan hjælpe med følgende spørgsmål:

Begrund, at 1.styrkeeksponent for maleinsyre er mindre end 1.styrkeeksponent for fumarsyre.
Begrund, at forskellen mellem de to styrkeeksponenter for maleinsyre er større end forskellen mellem de to styrkeeksponenter for fumarsyre.
Sidst men ikke mindst ønskes en begrundelse for, hvorfor 2. styrkeeksponent for maleinsyre er større end 2. styrkeeksponent for fumarsyre

Tak på fårhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2014 af mathon

Dicarboxylsyrerne virker den ene carboxylgruppe som en elektronegativ substituent på den anden carboxylgruppe.
Oxalsyre er derfor en meget stærkere syre end eddikesyre, men 1. syrestyrkekonstant af de følgende dicarboxylsyrer aftager hurtigt med afstanden mellem carboxylgrupperne.
Når den første proton er fraspaltet, vil den negative ladning virke desto stærkere hæmmende på fraspaltningen af den anden proton, jo nærmere carboxylgrupperne er ved hinanden. Forholdet mellem 1. og 2. syrestyrkekonstant aftager derfor stærkt med afstanden mellem carboxylgrupperne.

Maleinsyre er en stærkere syre end fumarsyre, fordi den som cis-forbindelse har carboxylgrupperne nærmere ved hinanden, men dens anden syrestyrkekonstant er betydelig mindre end fumarsyres:

    H-C-COOH        pK1 = 1,92               HOOC-C-H                pK1 = 3,02
        ||                                                                 ||
    H-C-COOH        pK2 = 6,23                       H-C-COOH        pK2 = 4,38
     maleinsyre        K1/K2 = 20 000               fumarsyre           K1/K2 = 23


Svar #2
17. maj 2014 af Sarah0000 (Slettet)

Tusind tak :-)))

Skriv et svar til: Maleinsyre og fumarsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.