Fysik

Maksimale spænding

18. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

Nogen som kan hjælpe med opgave a og b - har forsøgt, men synes ikke at noget af det virker rigtigt.

Vedhæftet fil: opgave driller.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2014 af peter lind

1. Find erstatningsmodstanden for R3 og R4

2. Find erstatningsmodstanden  af RL og resultatet fra 1. Kald resultatet fo Rh.

3. Find erstatningsmodstanden for  R1 og R2. Kald resultatet for Rv.

4. Find erstatningsmodstanden R for Rh og Rv.

5. Brug dernæst Ohms lov til at finde strømstyrkerne udtrykt ved spændningen af batteriet


 


Svar #2
18. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Hvordan findes R.L?


Svar #3
18. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Hvordan er det helt præcist du vil bruge ohms lov i punkt 5? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2014 af peter lind

#2 I spørgsmål a) finder du spændningen over Rv og Rh. Desuden oplyses hvor stor strømmen er i højre side, hvilket du så bruger i spørgsmål b

#3 V = R*I   for midterdelen af strømkredsen


Svar #5
18. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Rh:1/(1/R3+1/R.4). R.v=R.1+R.2 - hvad derefter? :I


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2014 af peter lind

Find strømsyrken i R2 nå spændningen er 6V. Brug denne strømstyrke til at finde spændningen over R1. Adder de to spændninger og du har batterispændningen


Svar #7
18. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Som gøres hvordan? I opgave a skulle det gerne give 18V, men det kan jeg ikke få det til :/

Brugbart svar (1)

Svar #8
18. maj 2014 af peter lind

strømstyrken gennem R2 er I = V/R2 = 6V/1000Ω . Spændningsfaldet over R1 er R1*I = 2000Ω*6V/1000Ω = 12 V samlet spændningsfald 6V+12V = 18V


Svar #9
18. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Arh på den måde :)

Svar #10
19. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

I opgave b vil jeg mene at den samlede modstand findes og der ganges med spændingen dvs. R.samlet*1,65A, men det giver 0,15V - og har jo ikke enheden ampere? Er det den forkerte metode - værdien 0,15 er rigtig jf. min lærerens facitliste


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. maj 2014 af hesch (Slettet)

#10:  b)  Strømmen gennem RL = 1,65A, må jo strømdeles i I3 og I4 , således at  I3 / I4 =  R4 / R3    =>

I3 = 1,65A * R4 / ( R3 + R4 ) = 0,15A


Svar #12
19. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Hvorfor er det, at I.4=1,65A*R.4? :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. maj 2014 af hesch (Slettet)

#12:   Ikke forstået ?   Hvor læser du det ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. maj 2014 af hesch (Slettet)

R3 og R4  er paralleltkoblede  ( RA = 0 )    =>    

U3 = U4    =>

I3 * R3 = I4 * R4      =>

I3 / I4  = R4 / R3

Hvis det var det, du mente.


Svar #15
19. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Men, hvis du bruger den metode, så giver I.3=(I4*R4)/R3? Hvordan får du R3+R4 i nævneren?


Brugbart svar (1)

Svar #16
19. maj 2014 af hesch (Slettet)

I3 / I4  = R4 / R3        =>

I4 = ( I3 * R3 ) / R4

I3 + I4 = 1,65A          =>                       ( substituer I4 )

I3 + ( I3 * R3 ) / R4 = 1,65A     =>          ( sæt på fælles nævner )

( I3 * R4 + I3 * R3 ) / R4 = 1,65A     =>    ( I3 udenfor parantes )

I3 * ( R4 + R3 ) / R4 = 1,65A       =>

I3 = 1,65A * R4 / ( R4 + R3 )

Nu må du ikke presse min intuitionsmæssige tilgang hårdere:  Jeg får ticks af det her.     :)


Svar #17
20. maj 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Tror at jeg har forstået det nu, så du slipper for ticks ;) Sjovt alt den matematik, som ligger bag opgaven :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
20. maj 2014 af hesch (Slettet)

#17: Njaah, men har man beskæftiget sig med det ( her el-lære ) i tilstrækkeligt mange år, "glemmer" man matematikken. Man "ved" bare intuitivt, at sådan og sådan må det være.

Pludselig bliver denne mangeårige vane brudt, i form af om det man påstår, nu også kan være rigtigt ?  Så er det, at disse nervøse trækninger, ticks, bryder frem, for hvis det nu ikke er heelt rigtigt ved efterregning, er fejlen ikke begrænset til et forkert svar her på SP. Det er nærmest et livsværk, der står for fald !   :)

Men ro på:  Stesoliderne er begyndt at virke.


Skriv et svar til: Maksimale spænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.