Kemi

pKs og styrkekonstant

19. maj 2014 af christinalill (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder med denne opgave jeg ikke kan finde ud af.. Opgaven lyder:

Dichlorethansyre har molekylformlen CHCl2COOH

a) Find pKs ved opslag og beregn styrkekonstanten Ks for syren (Hvilken type model af syre tilhører dichlorethansyre)


b) Opskriv reaktionsskema for hydronolyse af dichlorethansyre i vand


c) Beregn pH for en 0,10 M vandig opløsning af dichlorethansyre ved stuetemperatur

En anden opløsning af syren i vand er kun 0,04 M med hensyn til dichlorethansyre

d) Beregn hydronolysegraden af dichlorethansyre i denne anden opløsning i enheden procent og kommentér værdien af α


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2014 af 012343210

a) pKs= 1,25, Ks=10^-pKs, da Ks< 1 men tæt på snakker vi om en middelstærk syre (bliver ikke fuldt ud omdannet til H3O+, men tæt på)

b) CHCl2COOH + H2O <-> CHCl2COO- + H3O+

c) ph: http://www.e-formel.dk/view/pH-vaerdi-for-middelstaerk-syre

d) opstil ligevægten:

CHCl2COOH + H2O <-> CHCl2COO- + H3O+

     Cstart                                   0               0

      Cstart-x                               x               x

Ks=x^2/(Cstart-x)

hydronolysegraden: Cstart=alpha*Cstart


Svar #2
19. maj 2014 af christinalill (Slettet)

Tror ikke rigtig jeg er med på andet end hvordan du afstemmer reaktionsskemaet.. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2014 af 012343210

a)

1 -  på nettet slår jeg syren oåp til pKs=1,25

2 - Ks=10^-pKs (formel), derved regner du Ks...

3 - ud fra skemaet kan du sige hvor stærk din syre er:

pKs < 0 stærk syre

0 < pKs < 4 middelstærk syre

4 < pKs < 10 svag syre

10 < pKs < 14 meget svag syre

14 < pKs yderst svag syre


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2014 af 012343210

c) indsæt koncentrationen af syren c(S)=0,1M samt Ks (som du lige har fundet i den øverste formel på denne side: http://www.e-formel.dk/view/pH-vaerdi-for-middelstaerk-syre. Derved kan du udregne pH - Da det er en melledstærk syre


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2014 af 012343210

d) Kig på reaktionen og stil den op som alt er din syre til at starte med og kig så på hvad du vil ende op med

Ks=[H3O+][CHCl2COO]/[CHCl2COOH]

Hvis x er det der reagerer og C-start er start koncentrationen så:

Ks=(x)*(x)/(Cstart-x)

Her udregner du x på din lommeregner da du kender Ks og Cs

Derefter udregner du alpha via

Cstart-x=alpha*Cstart <- her kender du kun ikke alpha nu.


Svar #6
19. maj 2014 af christinalill (Slettet)

Ah okay. Tak for hjælpen! :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. maj 2014 af mathon

oversigt:
                         CHCl2COOH (aq)   +   H2O (l)   --->   CHCl2COO- (aq)   +   H3O+ (aq)
molariteter           cs - αcs                                                 αcs                      αcs

    ligevægtsbrøk:
                                   \frac{\left [ CHCl_2COO^{-} \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left[ CHCl_2COOH \right ] }=K_s

                                   \frac{ \left [ H_3O^+ \right ]^2}{\left[ CHCl_2COOH \right ] }=K_s

                                   \frac{\left ( \alpha \cdot c_s \right )^2}{c_s-\alpha \cdot c_s}=K_s

                                   \frac{ c_s \cdot\alpha ^2 }{1-\alpha }=K_s

                                    c_s\cdot \alpha ^2+K_s\cdot \alpha -K_s= 0 \; \; \; \; \; \; \; 0< \alpha < 1

                                    \alpha =\frac{-K_s+\sqrt{K{_{s}}^{2}+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2c_s}


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. maj 2014 af mathon

samt
                 c_s\cdot \frac{\alpha ^2}{1-\alpha }=K_s

Når cs mindskes, øges α og omvendt.


Skriv et svar til: pKs og styrkekonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.