Matematik

Optimering: opg. 14, MAT-A Maj 2014.

24. maj 2014 af DON CARLOS (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa.

Jeg har lidt problemer med omskrivningen i opgave 14 i vedhæftede sæt:

http://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF14/Proever%20og%20eksamen/140522%201stx141-MAT-A-22052014.ashx

Jeg har indtil videre gjort følgende:

O = 3x+2y

T = xy+2*(0,5*0,5x*sqrt(0,5x^2+x^2))

Når O = 200:

y=100-1,5x

Indsat i arealformlen:

T(x) = (100-1,5x)*x+2*(0,5*0,5x*sqrt(0,5x^2+x^2)) <=>

          100x-1,5x^2+0,5x*(sqrt(0,5x^2+x^2) <=>

          100x-1,5x^2+0,5x*(sqrt(1,5x^2) <=>

          100x-1,5x^2+0,5x*1,5x <=>

          -0,75x^2+100x

Dette er, så vidt jeg kan se, ikke lig med det opgivne i opgaven. Hvor går det alt? Det kan meget vel være lidt regneregelsfejl, da jeg ikke har nogen lommeregner :)

På forhold tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2014 af peter lind

Arealformlen for en trekant ½*højde*grundlinje hvor her højde = kvrod(x2-(½x)2 ) grundlinje = x

Næstsidste linje kvrod(1,5x2) = x*kvrod(1,5)


Svar #2
24. maj 2014 af DON CARLOS (Slettet)

T(x) = (100-1,5x)*x+2*(0,5*(0,5x*sqrt(x^2-(0,5)x^2)) <=>

                                2*arealet af de to seperate trekanter.

          100x-1,5x^2+0,5x*(x^2-(0,5)x^2)) <=>

          100x-1,5x^2+0,5x*(sqrt(0,5x^2) <=>

          100x-1,5x^2+0,5x*0,5x <=>

          -x^2+100x

Men det forklarer stadig ikke den ligning de stiller op i sættet.

Desuden kender jeg ikke reglen at:

kvrod(1,5x^2) = x*kvrod(1,5)

Kan du hjælpe mig lidt videre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2014 af peter lind

Du skal sætte = ikke <=> mellem de forskellige udtryk-

(½x)2 = (½)2*x2 = x2/4

Der gælder generelt (a*b)2 = a2*b2

og den tilsvarende for kvrod

kvrod(a*b) = kvrod(a)*kvrod(b)


Svar #4
24. maj 2014 af DON CARLOS (Slettet)

Okay, så nu er jeg her:

T(x) = (100-1,5x)*x+2*(0,5*(0,5x*sqrt(x^2-(0,5)x^2))

       = 100x-1,5x^2+0,5x*(x^2-(0,5)x^2))

       = 100x-1,5x^2+0,5x*(sqrt(0,5x^2)

       = 100x-1,5x^2+0,5x*x*sqrt(0,5^2)

       = 100x-1,5x^2+0,5x*x*0,5

       = 100x-1,5x^2+0,25x^2

Jeg kan ærligtalt ikke se hvordan jeg kommer videre, og slet ikke til det som de angiver i opgaven.

T(x)=((sqrt(3)/4)'(3/2))*x^2+100x


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2014 af peter lind

Du roder stadig med dine potensregler.  Allerede i din første linje skriver du ½x2 hvor det skal være (½x)2.= x2/4. Samme type fejl findes flere steder

Du skal simpelthen lære de potensregler, jeg har angivet sidste i #3 og lære at bruge dem


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2014 af lalala1122 (Slettet)

er det opgave b?


Svar #7
24. maj 2014 af DON CARLOS (Slettet)

Okay, jeg kan godt se hvad du mener. Jeg prøver igen:

Obyggegrund = 3x+2y

Omkreds gives til 200, og y isoleres:

200 = 3x+2y ⇔y = -1,5x+100

Trektangel = x*y = x*(-1,5x+100) = -1,5x2+100x

Ttrekant = 1/2*x*h = 1/2*x*(√(x2-(1/2x)2)) = 1/2*x*(√(x2-1/4x2)) = 1/2*x*(√(3/4x2)) = 1/2x*3/4x = 3/8x2

T(x) = Trektangel + Ttrekant = -1,5x2+100x+3/8x2 = -9/8x2+100x

Jeg har sikkert lavet en fejl et sted, da jeg ikke kan få -9/8 til at være den konstant de har opgivet, altså ((√(3)/4)-(3/2)).


Svar #8
24. maj 2014 af DON CARLOS (Slettet)

#6 ja.

Der er der hvor man skal vise at arealet af grunden kan udtrykkes ved det opgivne udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. maj 2014 af lalala1122 (Slettet)

okay, ved du hvordan man laver c, giver op på b 


Svar #10
24. maj 2014 af DON CARLOS (Slettet)

Du skal løse:

T'(x) = 0, 60 ≥ x ≥ 20

Når du har x-værdien kan du også finde y ved at indsætte i en ligningen for omkredsen du har fra a).


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. maj 2014 af peter lind

Du laver stadig den samme typr fejl. Kvrod(x2*3/4) = kvrod(x2)*kvrod(3/4) = x*kvrod(3/4)=x*kvrod(3)*kvrod(1/4) = x*kvrod(3)*kvrod(½) = x*kvrod(3)*½

Når du er så usikker bør du gå meget langsomt frem, som jeg har gjort ovenfor. Altså skil hver del ud fra kvadratroden og først uddrage kvadratroden bagefter


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. maj 2014 af lalala1122 (Slettet)

kan du ikk vedhæfte et billed af hvordan du laver c


Svar #13
24. maj 2014 af DON CARLOS (Slettet)

Okay, mange tak. Kan godt se at mine potensregler er blevet noget støvede over årene ;)

Men er der ikke en fejl i din udregning, mener du ikke:

Kvrod(x2*3/4) = kvrod(x2)*kvrod(3/4) = x*kvrod(3/4)=x*kvrod(3)*kvrod(1/4) = x*kvrod(3)*½


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. maj 2014 af peter lind

Det er jo det samme jeg har skrevet i #11


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. maj 2014 af 54wa (Slettet)

hvad var arealet så i opgave a?


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. maj 2014 af peter lind

#12 Du skal enten differentiere den funktion, der er angivet i spørgsmål b og sætte resultatet = 0. Det giver den x værdi, der giver størst areal. Grafen for funktionen er en parabel, så du kan også bruge formlen for toppunktet for en parabel, hvis du foretrækker det.

Der er ingen grund til at lave billeder til spørgsmål c


Svar #17
24. maj 2014 af DON CARLOS (Slettet)

Ttrekant = 1/2*x*h = 1/2*x*(√(x2-(1/2x)2)) = 1/2*x*(√(x2-1/4x2)) = 1/2*x*(√(3/4x2)) = 1/2*x*(x*√(3)*1/2)                          = 1/4*√(3)*x= (√(3)/4)*x2

Men hvad bliver det samlede udtryk for arealet bliver så:

T(x) = Trektangel + Ttrekant = -1,5x2+100x+(√(3)/4)*x2

Hvor laver jeg nu fejl?


Svar #18
24. maj 2014 af DON CARLOS (Slettet)

#14

Nej, der skrev du som mellemregning:

x*kvrod(3)*kvrod(1/4) = x*kvrod(3)*kvrod(½)


Brugbart svar (0)

Svar #19
24. maj 2014 af peter lind

#15 arealet af rektanglen = x*y + arealet af trekanten. Formlen for trekantens areal kan du se på #1


Svar #20
24. maj 2014 af DON CARLOS (Slettet)

Se næste side - kom til at poste dobbelt.


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.