Matematik

Parameterfremstilling og ligning for en ret linje

26. maj 2014 af guli92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg har brug for hjælp til afklaring. 

Jeg skal til skriftlig eksamen i morgen og er i tvivl lige nu omkring nogle ting vedrørende parameterfremstillinger og ligninger for en ret linje i planen. 

Eksempel 1: 

En linje l er givet ved parameterfremstillingen: 

(x,y)=(3,2)+t*(4,2)

Bestem en ligning for linjen m, som står  vinkelret på l og går gennem punktet P(2,1)

Her skal jeg vel bare sige: 

Retningsvektor for l = normalvektoren for m 

Ligningen vil lyde: a*(x-x0)+b*(y-y0)=0 => 4*(x-2)+2*(y-1)=0    <=>   4x+2y-6=0

Er min antagelse rigtig i eksempel 1 rigtig for retningsvektorer og normalvektorer????

Eksempel 2: 

En linje l er givet ved parameterfremstillingen: 

(x,y)=(1,4)+t*(3,1)

Bestem en ligning for linjen m, som står parallelt på l og går gennem punktet P(2,1)

Her skal jeg vel bare sige: 

Tværvektoren til retningsvektor for l     =     normalvektoren for m (da linjen m er parallelt med l)

Tværvektoren til r_l = (-1,3)

Ligningen vil lyde: a*(x-x0)+b*(y-y0)=0 => -1*(x-2)+3*(y-1)=0    <=>   -1x+3y=0

Er min antagelse rigtig i eksempel 2 rigtig for retningsvektorer og normalvektorer????

Eksempel 3:

En linje l er givet ved ligningen: 

2x+3y-4=0

Bestem en ligning for linjen m, som står vinkelret på l og går gennem punktet P(2,1)

Her skal jeg vel bare sige: 

normalvektor for l     => tværvektor til normalvektor for l = normalvektoren for m 

Tværvektoren til n_l = (-3,2)

Ligningen vil lyde: a*(x-x0)+b*(y-y0)=0 => -3*(x-2)+2*(y-1)=0    <=>   -3x+2y+4=0

Er min antagelse rigtig i eksempel 3 rigtig for normalvektorerne????

Jeg håber virkelig, at nogle kan hjælpe, for jeg er i tvivl lige nu. Og jeg har ikke skrevet noget om det i mine noter :-(
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2014 af mathon

Eksempel 2: 

En linje l er givet ved parameterfremstillingen: 

(x,y)=(1,4)+t*(3,1)

Bestem en ligning for linjen m parallel med l gennem punktet P(2,1).

    m har samme retningsvektor som l.

Eksempel 2: 
          Er OK.


Svar #2
26. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Jeg skal jo finde en ligning for linjen m. 

Og hvis m har samme retningsvektor som l, så skal jeg vel tage tværvektoren til retningsvektoren for l, som så må give normalvektore for m?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2014 af mathon

#2

     Ja
            men den kunne jo også noteres som en parameterfremstilling.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2014 af Bullerkage (Slettet)

Har ikke lige læst efter, men svarer alligevel:

Hvis du skal finde ligningen for en ortogonal linje (m) på linjen l, skal du anvende den ortogonale retningsvektor for linjen l og så anvende ligningen for en ret linje:

y=a(x-x_0)+b(y-y_0)

hvor:

\hat\vec r=(\frac{a}{b})

og punktets koordinater er:

(x_0,y_0)


Svar #5
26. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Når okay nu forstår jeg, hvad du mener. 

Altså jeg kunne også være udsat for at finde en parameterfremstilling for linjen m. Det er det du mener ikke?


Svar #6
26. maj 2014 af guli92 (Slettet)

#4

Har ikke lige læst efter, men svarer alligevel:

Hvis du skal finde ligningen for en ortogonal linje på linjel l, skal du anvende den ortogonale retningsvektor og så anvende ligningen for en ret linje:

y=a(x-x_0)+b(y-y_0)

Det forstår jeg ikke, vil du ikke uddybe? 

Jeg får angivet en parameterfremstilling for en linje l. 

Jeg bliver bedt om at bestemme en ligning for linjen m, som må have: 

retningsvektoren for l = normalvektor for m, da m er vinkelret på linjen l. 

Mener du dette?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2014 af Bullerkage (Slettet)

Jep :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. maj 2014 af Bullerkage (Slettet)

-


Svar #9
26. maj 2014 af guli92 (Slettet)

#Bullerkage 

Jamen så har jeg jo forstået det her. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. maj 2014 af Bullerkage (Slettet)

Haha jeg vidste jeg skulle have lavet et sidste e i mit navn XD


Svar #11
26. maj 2014 af guli92 (Slettet)

#8

Nej, hov, passer det her?:

(x,y)=(3,2)+t*(4,2)

a*(x-x0)+b*(y-y0)=0 => 4*(x-2)+2*(y-1)=0    <=>   4x+2y-6=0

Jeg ville gøre således:

(x,y)=(3,2)+t*(4,2)

a*(x-x0)+b*(y-y0)=0 => -2*(x-2)+4*(y-1)=0    <=>   -2x+4+4y-4=0

osv.

Jamen en lignende opgave til terminsprøven løste jeg sådan og til den løsning fik jeg fejl! 

Fejlen var dér, at jeg havde taget tværvektoren til retningsvektoren for l. 

Du skal bemærke, at den nye linje m er vinkelret på l, derfor må

retningsvektoren for l = normalvektoren m ??


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. maj 2014 af Bullerkage (Slettet)

Yea, jeg sejler :D

Fjernede også beskeden igen så hurtigt jeg kunne haha men jeg var for langsom :(


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. maj 2014 af mathon

eller
  

Eksempel 2: 

En linje l er givet ved parameterfremstillingen: 

(x,y)=(1,4)+t*(3,1)

Bestem en ligning for linjen m parallel med l gennem punktet P(2,1).

    m har samme retningsvektor som l dvs bl.a. normalvektorerne \vec{n}=\pm \begin{pmatrix} -1\\3 \end{pmatrix}

Vælges        \vec{n}=\begin{pmatrix} 1\\-3 \end{pmatrix}
    har du for et vilkårligt punkt P(x,y) på m

               m\! \! :\; \; \;\begin{pmatrix} 1\\-3 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} x-2\\y-1 \end{pmatrix}=0

               m\! \! :\; \; \;x-3y+1=0
                   


Svar #14
26. maj 2014 af guli92 (Slettet)

#13

eller
  

Eksempel 2: 

En linje l er givet ved parameterfremstillingen: 

(x,y)=(1,4)+t*(3,1)

Bestem en ligning for linjen m parallel med l gennem punktet P(2,1).

    m har samme retningsvektor som l dvs bl.a. normalvektorerne \vec{n}=\pm \begin{pmatrix} -1\\3 \end{pmatrix}

Vælges        \vec{n}=\begin{pmatrix} 1\\-3 \end{pmatrix}
    har du for et vilkårligt punkt P(x,y) på m

               m\! \! :\; \; \;\begin{pmatrix} 1\\-3 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} x-2\\y-1 \end{pmatrix}=0

               m\! \! :\; \; \;x-3y+1=0
                   

Det her forstår jeg ikke :-(

Vil du ikke uddybe mathon? 

m har samme retningsvektor som l dvs. bl.a. normalvektorerne, n = plus minus (-1,3)  

Vælges         n = (1,-3)

Hvorfor gør du det her????

Altså hvordan kan vi have en normalvektor som er plus minus???


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. maj 2014 af mathon

     bl.a. normalvektorerne     n_1=\begin{pmatrix} -1\\3 \end{pmatrix}   og   n_2=\begin{pmatrix} 1\\-3 \end{pmatrix}

     Valget af normalvektor er helt frit og giver samme ligning uanset valg.


Svar #16
26. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Jamen de godtager/accepterer vel også mit svar som rigtig, hvis jeg løser opgaven på den anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. maj 2014 af mathon

#16
        se # 15


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. maj 2014 af Bullerkage (Slettet)

Nu skal du være kritisk, så jeg ikke laver ballede igen :)

En linje l er givet ved parameterfremstillingen: 

(x,y)=(1,4)+t*(3,1)

Bestem en ligning for linjen m, som står parallelt på l og går gennem punktet P(2,1)

Starter med at finde den ortogonale retningsvektor for begge linjer. Dette gøres således:

\vec r=(3,1) , \hat\vec r=(-1,3)

Anvender nu bare ligningens ligning igen:

 y=a(x-x_0)+b(y-y_0)


Brugbart svar (0)

Svar #19
26. maj 2014 af Bullerkage (Slettet)

#15

er de to normalvektorer parallelle, blot modsatrettede?


Brugbart svar (0)

Svar #20
26. maj 2014 af mathon

#19
           Netop!


Skriv et svar til: Parameterfremstilling og ligning for en ret linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.