Kemi

Absorbans og Termokemi

30. maj 2014 af guli92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har problemer med nogle opgaver fra 2009 sættet 14. august. 

I opgave 4) er c) og d) ret svær. De lyder: 

I et laboratorium undersøges omdannelsen af glucose til fructose spektrofo- tometrisk. En opløsning, som indeholder 90 g glucose pr. liter opløsning, opvarmes til 60 oC og tilsættes enzymet Sweetzyme®. Efter 15 minutter udtages en prøve af reaktionsblandingen, og reaktion I standses. Fructoseindholdet i prøven omdannes herefter til det røde farvestof ved reaktion II. Der kan ses bort fra volumenændring.

Prøveopløsningens absorbans måles ved 483 nm til 1,09. Kuvettebredden er 1,00 cm. Det røde farvestofs molare absorptionskoefficient ved 483 nm er bestemt til 63 ?-1 . cm-1, og farvestoffets absorbans følger Lambert-Beers lov.

c)    Beregn de aktuelle stofmængdekoncentrationer af fructose og af glucose i prøven.

d)    Har ligevægten indstillet sig ved 60 oC, når der er gået 15 minut- ter efter tilsætning af Sweetzyme®?

Hele opgaven er vedhæftet. 

Til opgave 4.d) er svaret fra b) nødvendig jeg har fået standard Gibbs-energi til 0,348 kJ/mol. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2014 af Heptan

c) Beregn prøvens indhold af fructose med lambert-beers lov, dernæst opløsningens indhold af glucose, dernæst de aktuelle stofmængdekoncentrationer af fructose og glucose.

d) Beregn ligevægtskonstanten, og beregn reaktionsbrøken, og se om de er identiske (det er de ikke).


Svar #2
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Når du mener indhold af fructose, så mener du stofmængden?


Svar #3
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Jeg har fundet frem til den aktuelle koncentration for det røde farvestof, som er 0,017 mol/L

I følge reaktion II er koncentrationen for rødt farvestof ikke lig med fructose?

Der står, at der tilsættes benzen-1,3-diol i overskud, derfor vil jeg mene, at koncentrationen ikke er det samme for fructose. 

Vil du ikke hjælpe lidt med at komme i gang med opgaven? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2014 af Heptan

0,017 M er rigtigt.

Benzen-1,3-diol tilsættes i overskud, så fructose er den begrænsende faktor. Da stofferne er ækvivalente i forholdet 1:1, er koncentrationen af rødt farvestof efter identisk med koncentrationen af fructose før.


Svar #5
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Okay :-)

Jeg kan så bestemme indholdet af glucose ved at sige m= 90 g i 1 L, derefter er M(glucose) = 180,18 g/mol

Jeg finder n = m/M => n= 90 g/180,18 g/mol = 0,50 mol

Koncentrationen er: c= n/V => 0,50 mol/1,0 L = 0,50 mol 

Er mine beregninger rigtige?

Og hvordan kan jeg så finde de aktuelle koncentrationer nu?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2014 af Heptan

0,50 mol/L

Ja, det er rigtigt.


Svar #7
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Okay jeg løste den også sådan lige nu. 

Ej tusind tak for hjælpen!! Jeg kan bedre se det nu, når du har skrevet det. :-)


Svar #8
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Jeg vender nok tilbage, hvis jeg får problemer med d) :-) Igen tusind tak!


Svar #9
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Jeg kan ikke løse opg. 4.d)...Jeg har fået ligevægtskonstanten til 0,88 ud fra en omskrivningsligning af van't hoffs ligning.

Men hvordan kan jeg beregne reaktionsbrøken, Y? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. maj 2014 af Heptan

Du kender jo koncentrationerne af fructose og glucose. Del dem med hinanden.


Svar #11
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Når så du siger, at det er bare reaktionsbrøken/ligevægtsloven jeg skal opskrive? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. maj 2014 af Heptan

#11 Beregn den og se om den er lig med K, og kommenter :)


Svar #13
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Jamen jeg får Y = 0,035, dvs. at ligevægten har ikke indstillet sig ved 60 °C, når der er gået 15 minutter efter tilsætning af Sweetzyme, da Y ikke er lig K, som var 0,88 for reaktion I ifølge de termodynamiske data. 

Kan jeg skrive dette?

Og har du tid til at hjælpe mig med en sidste opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. maj 2014 af Heptan

#13 Ja, det er rigtigt.

Ja, det har jeg


Svar #15
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Den næste opgave, som er den sidste 4.e) handler om enzymets aktivitet. Jeg har vedhæftet :-)

Jeg forstår ikke, hvordan jeg skal gribe den an.


Svar #16
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Jeg har et forslag til, hvordan jeg kan løse den nu. Tror jeg da :D 

Jeg skal bruge, at delta G = 0,35 kJ/mol fra opgave 4.b) ikke?? (her ved T= 60 °C)

Og derefter bruge formlen: 

- (delta G) = R*T*ln(K) 

G er standard Gibbs-energi!!

Er min løsningsforslag nogenlunde korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. maj 2014 af Heptan

#16 Det troede min lærer også, så du er ikke helt galt på den. Men du skal huske på at Gibbs energi afhænger af temperaturen, og temperaturen er sandsynligvis ikke 60 grader celsius.

Du skal beregne ligevægtskonstanten, og sætte ind i Van't hoffs omskrevede, og isolere for T.


Svar #18
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

Hvordan kan jeg beregne ligevægtskonstanten, K?

Kan jeg sige: 

K = ([fructose]/100*55)/([glucose]/100*45)


Brugbart svar (0)

Svar #19
30. maj 2014 af Heptan

K = 55%/45% = 1,2222...

Hehe


Svar #20
30. maj 2014 af guli92 (Slettet)

55 % af hvad?


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.