Matematik

parabel for kabler

01. juni 2014 af oliverdue (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har fået den opgave, at jeg skal opstille en parabel ud fra en bro's hængekablerkabler. 1. aksen følger havoverfladen og 2. aksen er parablens symetriakse. Der er 1624 meter mellem pylonerne (de ting, der holder kablerne oppe), deres højeste punkt er 254 meter over havet og kablernes laveste punkt er 87 m over havoverfladen.

Jeg tror at jeg skal komme frem til noget i stil med dette her:
ax2+x+87=y

Jeg syntes bare ikke det giver mening. Er der nogle der kan hjælpe mig med denne parabel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2014 af SuneChr

Lav en tegning af hængebroen med de oplysninger der gives.
Funktionen, du skriver, er rigtig.
f (x) = ax2 + bx + c
Bærekablet, som beskrives af parablen, er symmetrisk om y-aksen.
Vi nøjes da med at kigge i første kvadrant i koordinatsystemet.
Vi kender tre punkter:
(0 ; 87)   (- 812 ; 254)   (812 ; 254)
Indsæt dem i forskriften og find a, b og c.
Begynd med at finde c ,  ved at indsætte det første punkt.
 


Svar #2
01. juni 2014 af oliverdue (Slettet)

Jeg kender jo c i forvejen, så hvorfor finde den først?

a og b er jo begge ukendte, så hvordan kan jeg finde dem ved at indsætte punkterne?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2014 af SuneChr

Løs de to ligninger
 (I)     254 = a·(- 812)2 + b·(- 812) + 87
(II)     254 = a·8122      + b·812     + 87

I # 0 mangler du koefficienten b til x i funktionsforskriften.


Svar #4
02. juni 2014 af oliverdue (Slettet)

JEg kan jo ikke køse en ligning med to ukendte :( og jeg kender ikke b, men da y-aksen skal være en symetriakse, skal b så ikke være 0?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2014 af SuneChr

# 4
Jo, du har ret. b = 0 så vi har
y = ax2 + 87
254 = 8122·a + 87
a = 167 / 659344

f(x)=\frac{167}{659344}x^{2}+87


Skriv et svar til: parabel for kabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.