Matematik

hjææælp

03. juni 2014 af okk (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej 

er der en der vil hjælpe mig med nedstående opgave, at hvordan man løser den. 

en plan β inde holder punktet A og er parallel med linjen l og står vinkelret på planen α. 

bestem en ligning for planen β.

A(4,0,3)

α:3x+2y-4z+12=0

linje l med parameterfremstillingen:

x=2+t

y=-1+2t

z=1+2t

mange tak i for hånden 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Lad r være en retningsvektor for linien l (r aflæses af liniens parameterfremstilling). Lad nα være en normalvektor for planen α (aflæses af planens ligning). Planen β udspændes af de to vektorer r og nα og vil derfor have vektoren

        nβ = r × nα

som normalvektor. Punktet A ligger i planen β .


Svar #2
03. juni 2014 af okk (Slettet)

kan du se om jeg har regnet rigtigt hvis jeg har fået nβ = (-12,-10,-4)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det ser ikke helt rigtigt ud. Jeg får

        nβ = r × nα = [1;2;2] × [3;2;-4] = [-12;10;-4]


Svar #4
03. juni 2014 af okk (Slettet)

bliver så β ligningen: 

β:-12x+10y-4z+c=0


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad laver det "c" i ligningen?


Svar #6
03. juni 2014 af okk (Slettet)

skal der ikke være en kostant med i ligningen som det plejer, eller er det mig der ikke forstår den  helt?

mvh 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den generelle ligning for en plan har formen

        ax + by + cz + d = 0

hvor [a;b;c] er en normalvektor til planen, og hvor konstanten d fastlægges ud fra et kendt punkt i planen.

I den konkrete opgave benytter man nβ som normalvektor, og man benytter så oplysningen om punktet
A(4,0,3) til at fastlægge konstanten d.


Skriv et svar til: hjææælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.