Kemi

Ligevægtsbrøk

08. juni 2014 af TimBot (Slettet) - Niveau: A-niveau

Præcis forklaring på hvorfor opløsningsmidler/faste stoffer ikke medtages i ligevægtsbrøken?

og

Ligevægtsloven inddrager kun koncentrationerne af reaktanter/produkter fra reaktionsskemaet? det gælder også gasser? (koncentrationen af gasser kan nemlig også bestemmes).


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2014 af OliverGlue (Slettet)


Svar #2
08. juni 2014 af TimBot (Slettet)

Tak for svaret. Men som jeg har forstået det, besvarer det kun en tredjedel af det oprindelige spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2014 af flygtighed (Slettet)

opløselighedsprodukt:

f.eks. Ko = [Na+]*[Cl-]/ [NaCl]

men man sætter [fast stof] = 1, og det er nærmere dens 'aktivitet' end en koncentration, som hæfteklammerne ellers normalt bruges til. Derfor undlades nævneren ofte af ligevægtsbrøken:

Ko = [Na+]*[Cl-]

hvorfor det kaldes for opløselighedsprodukt. produktet af opløselighederne.

Det kan godt virkeligt mærkeligt at opløselighedsproduktet tilsyneladende er uafhængigt af det faste stof. det er det heller ikke helt. faste stoffer tages ikke med, fordi det sådan set er ligegyldigt, hvor meget der er af det faste stof - der skal bare være noget. ligeså snart du har en mættet opløsning af NaCl (mættet så er der både det faste stof og de opløste ioner tilstede), vil der indfinde sig en ligevægt mellem fast og opløst stof. det er dog kun lige på overfladen af de faste stof, at der ligesom sker noget. 

du kan f.eks. godt have en overmættet opløsning af et salt. så er det fordi opløselighedsproduktet er anderledes ved højere temperatur og andet tryk, og så kan der opløses mere af saltet i vandet end under 'normale' forhold. afkøles opløsningen igen, vil den så være overmættet i forhold til de forhold. hvis man putter en lille bitte saltkrystal i opløsningen - boom, så bundfælder der sig en masse salt ligepludselig. fordi man tilsatte stoffet på fast form, og så vil ligevægten kunne indfinde sig. det ville have samme reaktion ligemeget hvor meget salt på fast form man havde tilsat.

håber det gav lidt mening

ligevægtloven med gasser så inddrager man normalt også trykket, især hvis det ikke er under standard tryk


Skriv et svar til: Ligevægtsbrøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.