Kemi

Bjerrumdiagram

10. juni 2014 af npm (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hvad er et Bjerrumdiagram og hvordan bruges det?

Brugbart svar (1)

Svar #1
10. juni 2014 af mathon

Et Bjerrumdiagram angiver sammenhængen mellem syrebrøken x og pH.

                   pH=pK_s+\log\left ( \frac{1-x}{x} \right )
eller
                   x=\frac{1}{1+10^{pH-pK_s}}


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. juni 2014 af Rasmusablidgaardlind (Slettet)

Hvor du så fra dette diagram kan få et overblik over, hvilke former syren findes på ved forskellige pH-værdier:

Evt. link, som viser noget omkring hvordan syren efter pH-ændringer, midster en hydron og derfor giver et indblik i hvilken form den findes på:

link :

http://www.biosite.dk/leksikon/phosphorsyre.htm


Svar #3
10. juni 2014 af npm (Slettet)

Skal til eksamen i morgen, og egentlig hedder mit spørgsmål:

Aminosyrer kan opteaede som zwitter-ioner. Goer rede for aminosyrers ladning ved forskellige pH-vaerdier, og for angivelserne pK1 og pK2, med udgangspunkt i et Bjerrum diagram.

Har faaet 25 emner jeg skulle laese op til eksamen, og dette har jeg i,ke kunnet finde noget som helst om i mine noter og i mine boeger, haaber nogen kan naa at hjaelpe mig:)

Paa forhaand tak.

Brugbart svar (1)

Svar #4
10. juni 2014 af mathon

for den simpleste af alle aminosyrer:


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. juni 2014 af LubDub (Slettet)

Generelt

     Syrebrøken er på 0,5 , når pH = pKs - og her er kurven stejlest.
     Den væsentligste pufferomdannelse sker i pufferområdet pKs - 1 til pKs + 1
 


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. juni 2014 af mathon

Den mindste pufferomdannelse sker i pufferområdet pKs - 1 til pKs + 1.
Her har pufferen sin største kapacitet.


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. juni 2014 af mathon

#5

     se

Vedhæftet fil:pufferkapacitet.doc

Brugbart svar (1)

Svar #8
11. juni 2014 af mathon

Definitionen af pufferkapaciteten
som
                     \beta =\frac{\mathrm{d} \left [ B \right ]}{\mathrm{d} pH}  sikrer, at β altid er positiv,
            da tilsætning af base
            øger både \left [B \right ] og pH

og
            tilsætning af syre
            mindsker både \left [ B \right ] og pH


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. juni 2014 af mathon

samt at
      pufferen kun har en brugbar puffervirkning
      for
                          pK_s-1< pH< pK_s+1

hvilket betyder, at kun i dette pH-interval
gælder,
        at tilsætning at et mindre volumen stærk syre eller stærk base ikke ændrer pufferens pH-værdi mærkbart
        på første decimal.


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. juni 2014 af LubDub (Slettet)

Tak for de yddybende svar - men hvor sker den største pufferomdannelse så . . .?


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. juni 2014 af mathon

       I intervallet       

                         pK_s-1< pH< pK_s+1    
       er
                         pH-omdannelsen/ændringen mindst
       men
                         molaritetsændringen af svag base/svag syre størst ca. 80%.
       


Skriv et svar til: Bjerrumdiagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.