Kemi

Er HCl en kovalent binding eller en ionbinding?

12. juni 2014 af e45 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej Alle 

Er der nogen der kan fortælle mig om HCl er en kovalent binding eller en ionbinding, og fortælle hvorfor? :-)

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2014 af Nissen96 (Slettet)

Saltsyre, HCl er en kovalent binding mellem et hydrogenatom og et chloratom.

De deler et elektronpar og opfylder på den måde ædelgasreglen, idet hydrogen kommer til at ligne helium med 2 elektroner i yderste skal, og chlor får 8 elektroner i yderste skal.

Det afhænger af elektronegativitet. Chlor trækker mere i elektronerne end hydrogen. H har elektronegativiteten 2.20 og Cl har 3.16. Forskellen er altså ΔEN = 0,95 og det er derfor en polær kovalent binding.

En ionbinding er først hvis ΔEN > 2, da det ene atom vil trække elektronen helt væk fra det andet.

Dette ses f.eks. i køkkensalt, NaCl,hvor ΔEN = 2.1

Der er altså en glidende overgang fra kovalente bindinger til ionbindinger, der afhænger af elektronegativiteten for atomerne, samt opbygning af molekylet


Svar #2
12. juni 2014 af e45 (Slettet)

Okay, tusind tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2014 af 123434 (Slettet)

H+ og Cl-

Ion-binding


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juni 2014 af mathon

I HCl (g) er molekylet en polær covalent binding.

cs(HCl (aq))fortyndet = 0 dvs HCl er helt ioniseret
og
               \left [ H_3O^+ \right ]=c_s
               pH=-\log\left ( c_s \right )


Skriv et svar til: Er HCl en kovalent binding eller en ionbinding?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.