Fysik

Linjespektre

12. juni 2014 af mig234 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvis man laver et forsøg med hydrogen i et rør og sætter energi til (strøm) så vil hydrogenen lyse. Hydrogen lyser normalt blåt, men hvis man ser på et linjespektre af hydrogen lyser det jo også rødt? 

Forstår ikke helt hvordan det kan være, er det fordi at man ser lyset "spaltet" så det også er rødt i et linjespektrum men bare ser blåt ud for øjet?

Og er det det samme fænomen i lysstofrør? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2014 af mathon

      Hydrogen har 4 synlige spektrallinjer med hver sin bølgelængde.

      Af Balmerformlen
                                          \frac{1}{\lambda }=R_{db}\cdot \left ( \frac{1}{m^2}-\frac{1}{n^2} \right )\; \; \; \; \; m< n


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. juni 2014 af mathon

haves

                                          \frac{1}{\lambda }=R_{db}\cdot \left ( \frac{1}{2^2}-\frac{1}{n^2} \right )=R_{db}\cdot\frac{n^2-4}{4n^2}\; \; \; \; \; \; n\in \mathbb{N} \; \; \; n\neq 1\; \; \; n\neq 2
      hvoraf
                   for n = 3
                                         \lambda =\frac{1}{R_{db}}\cdot \frac{4n^2}{n^2-4}=\left ( 91,1267\cdot 10^{-8}\; nm \right )\cdot \frac{36}{5}=656,112\; nm

                   for n = 4
                                         \lambda =\left ( 91,1267\cdot 10^{-8}\; nm \right )\cdot \frac{64}{12}=486,00\; nm

                   for n = 5
                                         \lambda =\left ( 91,1267\cdot 10^{-8}\; nm \right )\cdot \frac{100}{21}=433,937\; nm

                   for n = 6
                                         \lambda =\left ( 91,1267\cdot 10^{-8}\; nm \right )\cdot \frac{144}{32}=410,070\; nm


Svar #3
12. juni 2014 af mig234 (Slettet)

Okay tak! Skal til mundtlig eksamen i det og kan ikke helt forstå det med linjespektre.. 

1. Hvis jeg har et lysstofrør med hydrogen i og sætter strøm til vil det lyse blåt?

2. Hvis jeg betragter det gennem et gitter får jeg et linjespektre af hydrogen ikk?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juni 2014 af peter lind

Hydrogenrøret vil udsende lys med alle de i #2 nævnte bølglængder. Den blå linje dominerer så derfor vil du opfatte lyset som blåt


Svar #5
12. juni 2014 af mig234 (Slettet)

Okay tak! :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juni 2014 af mathon

rettelse:

      hvoraf
                   for n = 3
                                         \lambda =\frac{1}{R_{db}}\cdot \frac{4n^2}{n^2-4}=\left ( 91,1267\; nm \right )\cdot \frac{36}{5}=656,112\; nm

                   for n = 4
                                         \lambda =\left ( 91,1267\; nm \right )\cdot \frac{64}{12}=486,00\; nm

                   for n = 5
                                         \lambda =\left ( 91,1267\; nm \right )\cdot \frac{100}{21}=433,937\; nm

                   for n = 6
                                         \lambda =\left ( 91,1267\; nm \right )\cdot \frac{144}{32}=410,070\; nm


Skriv et svar til: Linjespektre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.