Kemi

Ligevægt

14. juni 2014 af Larspeter1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal op til kemi eksamen, og en af de offentliggjorte spørgsmål er:

Perspektivér evt. ligevægtsbegrebet til syrer og basers styrke

Jeg forstår ikke helt hvad min lærer mener med spørgsmålet er der nogen der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2014 af mathon

Ikke-stærke syrers og basers styrke relateres til opløsningsmidlet vand,
så du af den heterogene ligevægt
har:

                           HB\, _{(aq)}\; \; \; +\; \; \; H_2O\, _{(l)}\; \; \; \; \leftrightharpoons \; \; \; B^-\, _{(aq)}\; \; \; +\; \; \; H_3O+\, _{(aq)}

                                                                \frac{\left [ B^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HB \right ]}=K_s

og

                          B^{-}\, _{(aq)}\; \; \; +\; \; \; H_2O\, _{(l)}\; \; \; \; \leftrightharpoons \; \; \; HB\, _{(aq)}\; \; \; +\; \; \; OH^{-}\, _{(aq)}

                                                                \frac{\left [ HB \right ]\cdot \left [OH^- \right ]}{\left [ B^{-} \right ]}=K_b


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2014 af LubDub (Slettet)

Du kan også vise, hvordan man kommer frem til formlen for beregning af pH for en opløsning af en middelstærk syre/base eller for en svag syre/base ..

Eller du kan komme ind på beregning af pH af en opløsning af en stærk base (metalhydroxid opløst i vand)

pKb < 0:

                                     Me(OH)x (s)     ----->     Mex+  (aq)      +     xOH- (aq)
                                         cb                                                          xcb

25 oC
          pOH = -log([OH -]) = - log(x•cb)
          pH = pKv - pOH = 14 - (- log(x•cb)) = ..

 Glem det sidste - det har ikke noget med ligevægt at gøre :)


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.