Matematik

Differentialligning af 2.orden

14. juni 2014 af Kachoot (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er dette korrekt?

Ved anvendelse af den karakteriske ligning:

y'' + 3y' + 2y = 4x

r2 + 3r + 2 = 0

r1 = -2 og r2 = -1

Den homogene løsning:

yh = c1 • er1x + c2 • er2x =  c1 • e-2x + c2 • e-x

Den partikulære løsning:

yp = Bx

y'p = B

y''p = 0

y'' + 3y' + 2y = 4x

3B + 2Bx = 4x

3B = 0

2B = 4

B = 2

Den fuldstændige løsning:

y = yh + yp

c1 • e-2x + c2 • e-x + 2x


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2014 af peter lind

Det er ikke helt rigtig. Den løsning du gætter som den partikulære løsning skal være en generel lineær funktion ikke blot at formen Bx

Hvis du sætter B= 2 ind i den første ligning med B får du

3*2+2*2x = 4x

og det holder jo ikke


Svar #2
14. juni 2014 af Kachoot (Slettet)

Generel lineær funktion ax+b?

B = 0.8 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2014 af peter lind

Ja til de første nej til den anden
 


Svar #4
14. juni 2014 af Kachoot (Slettet)

Men giver det ikke det samme?

yp = ax+b

y'p = a

y''p = 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2014 af peter lind

Nej. Sæt det ind i differentialligningen som du gorde først. Dermed kan du bestemme a og b


Svar #6
14. juni 2014 af Kachoot (Slettet)

3ax + 2b = 4x


Svar #7
14. juni 2014 af Kachoot (Slettet)

Hvis ovenstående ikke er korrekt har jeg ingen anelse om hvad du mener.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. juni 2014 af peter lind

y = a*x+b

y' = a

y'' = 0

Indsat i differentialligningen får du

0 +3*a+2(a*x+b) = 4x

hvilket er næsten det samme som du havde oprindeligt


Svar #9
14. juni 2014 af Kachoot (Slettet)

Det giver følgende:


Svar #10
14. juni 2014 af Kachoot (Slettet)

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. juni 2014 af peter lind

Det dur din lommeregner åbenbart ikke til. Regner du videre fra #8 får du

3a+2b + 2bx = 4x

Hvad skal a og b være for at der står det samme på begge sider af lighedstegnet ?


Svar #12
14. juni 2014 af Kachoot (Slettet)

a=0

b=0 og bx=2


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du skal indsætte en partikulærløsning af formen y = ax + b i differentialligningen

        y '' + 3y ' + 2y = 4x ,

dvs.

        0 + 3·a + 2·(ax + b) = 4x ,

dvs.

        2a·x + 3a + 2b = 4·x ,

og så sammenholde polynomiernes koefficienter på hver side, hvilket giver ligninger til bestemmelse af a og b.


Svar #14
14. juni 2014 af Kachoot (Slettet)

Ja den er jeg med på. Troede bare i starten at jeg skulle bruge ax2+bx+c og så kun bx da det svarede til 4x. Men jeg kan godt se nu at det er ax+b.

Skal jeg benytte lige store koefficienters metode til at løse ligningen 2ax + 3a + 2b = 4x ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. juni 2014 af peter lind

 Der skal være samme polynomium på hver side af lighedstegnet. Det vil sige at på venstre side skal koefficienten til x være 4 fordi det er den på højre side. Tilsvarende skal konstantleddet på venstre side være 0 fordi det er den på højre side


Svar #16
14. juni 2014 af Kachoot (Slettet)

2•2x + 3•0 + 2•0 = 4x

Hvis ikke det er korrekt må I gerne skrive svaret.


Brugbart svar (1)

Svar #17
14. juni 2014 af peter lind

a kan ikke både være 2 og 0

Koefficienten til x på venstre side er 2a

konstantleddet på venstre side er 3a+2b

find a og b


Svar #18
14. juni 2014 af Kachoot (Slettet)

Jeg er helt blank.. b skal være 0?


Brugbart svar (1)

Svar #19
14. juni 2014 af peter lind

Koefficienten til x på venstre side er 2a på højre side er den 4 så 2a=4

Konstantleddet på venstre side er 3a+2b på højre side er den 0 så 3a+2b= 0

Find deraf a og b


Svar #20
14. juni 2014 af Kachoot (Slettet)

"facepalm"

a = 2

b = -3

Fuldstændige løsning:

c1 • e-2x + c2 • e-x + 2x - 3


Skriv et svar til: Differentialligning af 2.orden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.