Kemi

Eksamensspørgsmål om pH-beregning

14. juni 2014 af MS2011 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er i tvivl om et eksamensspørgsmål.

"Vis hvordan pH beregnes ved forskellige punkter langs en titreringskurve."

Håber I kan hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juni 2014 af LubDub (Slettet)

Hvis du titrerer en stærk syre med en stærk base, så har du

Start
     pH = - log(cs)

Halvækvivalenspunkt   nb = ½ ns
     Beregn den overskydende ns og benyt: pH = - log[H3O+] = - log(ns overskud / V)

Ækvivalenspunkt
     pH = 7 ved 25 o C

Ved overskud af base f.eks. nb = 3/2 ns   
     Beregn den overskydende nb og benyt pOH = - log[OH-] = - log(nb overskud / V)


 


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. juni 2014 af LubDub (Slettet)

Hvis du titrerer en svag syre med en stærk base, så har du

Start 
     pH = ½ (pKs - log(cs))

Halvækvivalenspunktet   nb = ½ ns
     Du har et puffersystem og reaktionen er S  +    OH-    --->   B    +   H2O
     Beregn n(S) og n(B) og benyt pH = pKS + log(nB/nS)
     Man vil ende ud med, at nB = nS  => pH = pKs

Ækvivalenspunktet
     Beregn [B] og find ud af om, det er en svag eller stærk base og beregn pOH og derefter pH 


Skriv et svar til: Eksamensspørgsmål om pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.