Kemi

mængdeberegning

17. juni 2014 af nosho (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej

jeg skal have lidt hjælp til et spm.

Ammoninak fremstilles af dinitrogen og dihydrogen:

N2 + 3H2 ® 2NH3

Man blander 10g N2 med 14g H2. (Her har man ikke ækvivalente mængder).

Hvor mange g NH3 får man dannet?

Konklusion: der bliver dannet 12,162g

MEN SPM 2 LYDER SÅDAN

Man har overskud af en af reaktanterne, hvilken (N2 eller H2) og hvor meget er overskuddet i g?

Ved reaktionen bruger man den ene reaktant helt op og man har overskud af den anden. Den reaktant man bruger helt op kalder man for den begrænsende faktor.

DET HAR JEG SVÆRT VED AT SVARER PÅ

HÅBER DER ER NOGEN SOM KAN HJÆLPE

1000 TAK PÅ FORHÅND


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. juni 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

N2 : n=m/M, n = 10g/(2*14,0067g/mol)=0,35698mol

H2 : n = 14g/(2*1,0079g/mol)=6,94513mol

I reaktionsligningen kan vi se, at der skal bruges 3 gange så mange mol H2 som N2. Men vi har næsten 20 gange så meget, så det er N2, der er den begrænsende faktor.

Spm 1:

Vi har 0,35698mol N2 at gøre godt med, og i reaktionsligningen kan vi se, at der bliver dannet to NH3 for hver N2, så vi har

m(NH3) = 2*0,35698mol * (14,0067g/mol + 3*1,0079g/mol) = 7,8g

Spm 2:

Der bliver forbrugt 3*0,35698mol = 1,07094mol H2, så tilbage har vi 6,94513 mol - 1,07094 mol = 5,87419 mol. Omregnet til g:

m=n*M

m=5,87419mol*(2*1,0079g/mol) = 11,8 g

 


Svar #2
17. juni 2014 af nosho (Slettet)

Tusind tusind tak for en meget detaljeret forklaring:)

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hov, jeg har lavet en regnefejl. m(NH3) skal give 12,2g og ikke 7,8g. Så passer det også med, at vi har 10+14=24g til at starte med, og vi ender med 12,2+11,8=24g. (Massen skulle jo gerne være bevaret).


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Det minder mig om, at man også kan løse spm 2 netop ved at bruge massebevarelsen. Man har 10g + 14g = 24 g til at starte med, og dette skal man også ende med at have. Der bliver dannet 12,2 g NH3, og den resterende masse må så blive udgjort af den overskydende H2. Altså m(overskydende H2) = 24g - 12,2g = 11,8g


Skriv et svar til: mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.