Matematik

Vektorregel

21. juni 2014 af YesMe (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Passer det, at

ab ± cb = (a ± c)•b, hvor a, b og c er vektorerne?

Bevis:

ab + cb = a1b1 + a2b2 + c1b1 + c2b= b1(a1+ c1) + b2(a2 + c2) = b•(a + c)

ab - cb = a1b1 + a2b2 - c1b1 - c2b2 = b1(a1- c1) + b2(a2 - c2) = b•(a - c)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juni 2014 af peter lind

ja


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Ja, skalarproduktet opfylder den distributive lov med hensyn til addition, og også den kommutative lov, som du gør brug af her.

Der er ingen grund til at betragte både addition og subtraktion hver for sig.


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. juni 2014 af SuneChr

# 2
Det er vel et af kriterierne i definitionen af et vektorrum med skalarprodukt og skal for så vidt ikke bevises?


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er kun tilfældet, hvis det til vektorrummet tilhørende legeme er mængden R af de reelle tal. I et generelt vektorrum (V,L) over et legeme L, defineres et skalarprodukt (et indre produkt) som en afbilding

        <·,·>: V×V → L

der opfylder:

        1) konjugeret symmetri:  <\textbf{x},\textbf{y}>=\overline{<\textbf{y},\textbf{x}>}

        2) linearitet i første argument:  <λx,y> = λ·<x,y> , <x+y,z> = <x,z> + <y,z>

        3) positiv-definit-egenskab: <x,x> ≥ 0 , med <x,x> = 0 ⇒ x = 0 .


Svar #5
21. juni 2014 af YesMe (Slettet)

#2

Det vil sige, at ab + cb = b•(a + c) = (a + c)•b, hvor a, b og c er vektorene. Selv hvis c = -d, hvor d også er en vektor, vil det ovenstående udtryk også være opfyldt. Er det korrekt forstået?

Så vidt jeg husker, er det i gym. tiden man lærte, at

k(a + b) = ka + kb = (a + b)k, hvor k er konstant. Det blot først nu jeg tænker, "hvad nu hvis k er ikke er konstant?"


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. juni 2014 af peter lind

Den første ja

Den anden: k ikke en konstant svarer til at k er en funktion af et eller andet. Der holder sætningen også  fordi den holder for hver funktionsværdi


Skriv et svar til: Vektorregel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.