Matematik

parameterfremstilling for den rette linje i 3D

23. juni 2014 af lalala1122 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan forklare kort om:

parameterfremstilling for den rette linje i 3D

kan ikke finde det i bogen


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

I parameterfremstillingen for en ret linie indgår der et fast punkt Q samt en retningsvektor r . Stedvektoren til et vilkårligt punkt P på linien kan da skrives som

        OP = OQ + t·r , t ∈ R .

(Mærkeligt med bøger, der hverken har indholdsfortegnelse eller indeks).


Svar #2
23. juni 2014 af lalala1122 (Slettet)

Indrømmer at jeg er lidt doven, men kan du forklarer lidt mere


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad forstår du ikke ved den forklaring?


Svar #4
23. juni 2014 af lalala1122 (Slettet)

forstår det hele, men tænkte på om du kunne sige lidt mere.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du bad om en kort forklaring om parameterfremstillingen for en ret linie. Det har du så fået i #1. Din bog har velsagtens en supplerende fremstilling, og du har vel også regnet opgaver under dette emne?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. juni 2014 af SuneChr

Hvis du igen ser på # 1 har du jo, at

\overrightarrow{OP_{t}}=\overrightarrow{OQ}+t\cdot \overrightarrow{r}
sæt

t\cdot \overrightarrow{r}=\overrightarrow{QP_{t}}  t·r = QPt
og dermed     OPt = OQ + QPt

\overrightarrow{OP_{t}}=\overrightarrow{OQ}+\overrightarrow{QP_{t}}     (som kaldes indskudsreglen for vektoraddition)
Det burde nu være klart, at Pt er dét punkt på linjen, som har t som parameter.
Pt gennemløber da hele linjen, når t gennemløber alle de reelle tal.
LaTeX virkede ikke, derfor tilføjelserne.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg har fundet, i tilfælde hvor en eller flere LaTeX-ligninger ikke kommer frem som her, at man kan redde situationen ved at redigere svaret inden for de første 10 min. I redigeringsboksen klikker man på den ligning, der skal redigeres. Man markerer og kopierer LaTeX-koden for ligningen. Opretter man nu en ny ligning i stedet for den ligning, der skal redigeres, kan man her paste LaTeX-koden ind, og hele ligningen fremstår i LaTeX-redigereingsboksen. Når man så OK-er ud af denne, har man genoprettet ligningen, der erfaringsmæssigt så vil komme igennem på SP. Jeg er klar over, at proceduren måske ikke er helt transparent i denne beskrivelse; jeg beskriver her proceduren, som jeg husker den fra sidst jeg måtte bruge den.


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. juni 2014 af SuneChr

            

Ovenstående er pastet i fire omgange , ikke med klik på [fx]  men fra codecogs.com
Prøver at opsamle et erfaringsgrundlag med # 7


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Mere sandkasse

        \textbf{OP}_{t}=\textbf{OQ}+t\cdot \textbf{r}

hvoraf fås

        \textbf{OP}_{t}\cdot \textbf{r}=\textbf{OQ}\cdot \textbf{r}+t\, |\textbf{r}|^{2}


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

I ovenstående #9 var den nederste ligning vist kryptisk efter indlæggets oprettelse.

I den efterfølgende redigering (indenfor 10 min) klikkede jeg på den nederste ligning, hvorefter fx-vinduet kom op. Her markerede jeg LaTeX-koden, dvs. teksten

      "\textbf{OP}_{t}\cdot \textbf{r}=\textbf{OQ}\cdot \textbf{r}+t\, |\textbf{r}|^{2}"

og lavede CTRL-C . Derefter cancellede jeg ud af fx-vinduet, markerede den nederste ligning igen og trykkede så på fx-knappen, hvorefter der kom et tomt fx-vindue op, hvori jeg blot pastede LaTeX-koden (med CTRL-V) og OK-ede indlægget færdig. Derefter var ligningen repareret.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. juni 2014 af SuneChr

# 6
 
Der er, pudsigt nok her ved midsommer, sket det, at

\overrightarrow{OP_{t}}=\overrightarrow{OQ}+\overrightarrow{QP_{t}}

pludselig er vendt tilbage
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Set herfra er LaTeX-hexen i #6 stadig fraværende.


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. juni 2014 af SuneChr

# 10   Tak

Denne vektor i LaTeX:
\overrightarrow{PQ}
må ej bli' væk.
I fald man da må ty til fed:
 PQ
og ta' det hele oppefra og ned.

 


Skriv et svar til: parameterfremstilling for den rette linje i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.