Matematik

B-opgaver

02. juli 2014 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

En funktion er givet ved f(x)=x4-2x2+4

a) Løs f'(x)=0

x4 bliver til 4*x4-1=4x3

-2x2 bliver til -2*2x=-4x

4 forsvinder, bliver til 0

f'(x)=4x3-4x

f'(x)=0=4x(x2-1)

f'(x)=0=(x2-1)

X=1 V X=-1

b) bestem monotoniforholdene for f

jeg har (-1,0) og (1,0)

Jeg prøver med x værdierne -2, 0 og 2

f'(-2)=-22-1=3(+)

f'(0)=02-1=-1(-)

f'(2)=22-1=3(+)

Alle punkter

(-2,3);(-1,0);(0,-1);(1,0);(2,3)

f'(x) er voksende i (-2,3), (1,0) og (2,3)

f'(x) er aftagende i (0,-1)

Synes ikke lige, at mit resultat giver mening

Opgave 2

Reducer udtrykket x1,5*x3 og (x4)2

x1,5*x3=x1,5+3=x4,5

(x4)2=x4*2=x8

Opgave 3

En funktion er givet ved f(x)=4*ax

Hvor a er et positivt tal. Grafen for denne funktion går gennem (2,100) 

Bestem tallet a

2=x 100=y eller f(x)

100=4*a2

100/4=a2

a=2√(100/4)=5

a er 5

Opgave 4

Der er givet en ligning ax2+4x+2=0

Bestem diskriminanten for denne andengradsligning

Bestem tallet a, så andengradsligningen netop har en løsning

Hvis D=0 er der en løsning/en rod

0=42-4*a*2

0=16-8*a

a=2

Hvis a er 2, så er der en løsning

D=42-4*2*2=0

Opgave 5

Der er givet funktionerne 

f(x)=x3+4x og g(x)=ex

Bestem f'(x) og g'(x)

x3 bliver til 3*x3-2=3x2

4x bliver til 4

f'(x)=3x2+4

g'(x)=ex

Opgave 6

Bestem ∫21(2x+3x2)dx=(x2+x3)12

3x2 bliver til 3*1/3*x3=x3

2x bliver til 2*1/2*x2=x2

(12)-(23)=-7

Har lidt svært ved opgave 6 og den med monotoniforholdene? Hvad bliver jeres resultat i disse to?

Tak på forhånd og god aften


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

Opg 1. Man skal løse ligningen f '(x) = 0 , dvs 4·x·(x+1)·(x-1) = 0 , dvs x = -1 ∨ x = 0 ∨ x = 1 .

Fortegnsvariationen for f '(x) er   - 0 + 0 - 0 + .

Opg 4. Opskriv først diskriminanten D (som funktion af a), og løs så ligningen D = 0 .

Opg 6. Man skal beregne det bestemte integral

        \int_{1}^{2}(2x+3x^{2})\, \textup{d}x=\left [ x^{2}+x^{3} \right ]_{1}^{2}=2^{2}+2^{3}-(1^{2}+1^{3})=4+8-1-1=10


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

I forbindelse med Opg 1 skal man angive de intervaller, hvor funktionen er hhv. voksende og aftagende, ikke blot tilfældige punkter, hvor det er tilfældet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juli 2014 af mathon

f '(x) = 4x3-4x = 4x·(x2-1) = 4x·(x+1)·(x-1)

monotoniintervaller:
                                       [-∞;-1]         [-1;0]         [0;1]         [1;∞]


Skriv et svar til: B-opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.