Kemi

Titrering af salmiakspiritus med HCl

07. august 2014 af bragueton (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en situation, hvor der er foretaget potentiometrisk titrering af en ammoniakopløsning ("8%" salmiakspiritus), der er blevet yderligere opløst. Hensigten er at bestemme basestyrken (pKb). Af titrerkurven fremgår det, at der er ækvivalens ved pH=5.

Er det korrekt, at pKb kan bestemmes ved:

pOH=pKb+log(ns/nb) ..., hvor log-leddet frafalder pga. antagelse om lige mængder syre og base ved ækvivalens. Hvorved det må gælde:

14-5= pKb = 9

Er dette korrekt, eller er der en smartere måde at finde ud af det her på?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. august 2014 af mathon

           Det er ikke pH-værdien, der har betydning for bestemmelsen af pKb,
men
            antal mL anvendt HCl (aq), Vo.

            pOH = pKb + log(ns/nb).
            For V(HCl) = (1/2)Vo
            haves ns/nb
   hvoraf
            pOH = pKb + log(1) = pKb
                                


Svar #2
07. august 2014 af bragueton (Slettet)

Der er anvendt 15,3 mL 0,1 M HCl til 5 mL af en opløsning af (bl.a.) NH3 med en tilsyneladende koncentration på 0,0306 M givet ved

c(NH3)=n(HCl)/5*10^-3L

Hvor n(HCl) selvfølgelig er 15,3*10^-3 L*0,1 M=1,53*10^-3 mol


Svar #3
07. august 2014 af bragueton (Slettet)

Så ikke dit svar, da jeg begyndte at skrive. Jeg kan ikke se, hvordan din besvarelse adskiller sig fra min. Jeg tror ikke, at jeg forstår. Indebærer pH på 5 ikke nødvendigvis en pOH, der gives ved 14-pH, der bliver det samme som pKb?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. august 2014 af mathon

     n(NH3) = n(HCl) = (0,0153 L) · (0,1 mol/L) = 0,00153 mol     (tastefejl rettet)

     pOH = pKb ved anvendelse af 7,65 mL HCl (aq).


Svar #5
07. august 2014 af bragueton (Slettet)

tastefejl rettet i oprindeligt indlæg


Svar #6
07. august 2014 af bragueton (Slettet)

Er pKs/pKb altid betinget af pH/pOH ved halvækvivalens?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. august 2014 af mathon

                             Ja
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. august 2014 af LubDub (Slettet)

#1

           Det er ikke pH-værdien, der har betydning for bestemmelsen af pKb,
men
            antal mL anvendt HCl (aq)

            pOH = pKb + log(ns/nb).
            For V(HCl) = (1/2)Vo                                        hvor Vo = V(NH4OH)start
            haves en pufferopløsning med ns = nb
   hvoraf
            pOH = pKb + log(1) = pKb

 


Svar #9
07. august 2014 af bragueton (Slettet)

Ok. Og halvækvivalens bestemmes udelukkende som den halve mængde af tilført syre/base (og tilhørende pOH/pH) nødvendig for ækvivalens?

I dette tilfælde er pH 9,5 ved halvækvivalens, og dette må vel indebære en pOH (og dermed pKb) på 14-9,5=4,5?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. august 2014 af LubDub (Slettet)

Ved halvækvivalenspunktet (halvdelen af den ækvivalente mængde syre er tilsat) vil halvdelen af basen være omdannet til den korresponderende syre. Det drejer sig om en svag base og dens korresponderende syre, altså en pufferopløsning. Ifølge pufferligningen er pOH lig med pKb, når mængden af base er lig mængden af den korresponderende syre.


Svar #11
07. august 2014 af bragueton (Slettet)

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. august 2014 af mathon

    #8
           da ioniseringskonstanten α i 8 masse% NH3 ≈ 4,5 M NH3
           kun er ca. 0,002 er det mere korrekt at skrive Vo = V(NH3 (aq)) start.


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. august 2014 af mathon

  ioniseringskonstanten  -->  ioniseringsgraden


Skriv et svar til: Titrering af salmiakspiritus med HCl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.