Kemi

Syre-base

12. august 2014 af abc14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen, som vil forklare mig, hvordan denne opgave løses?

Der skal fremstilles en puffer med pH = 10,0. Der anvendes koncentreret ammoniakvand (25%, 13 M) og fast NH4Cl.

Beregn volumen af ammoniakvand, når der anvendes 5,35 g NH4Cl.


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. august 2014 af mathon

                pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )
                10,0=9,25+\log\left ( \frac{n\left ( NH_3 \right )}{n\left ( NH{_{4}}^{+}\right )} \right )

                10,0-9,25=0,75=\log\left ( \frac{n\left ( NH_3 \right )}{n\left ( NH{_{4}}^{+}\right )} \right )

                \frac{n\left ( NH_3 \right )}{n\left ( NH{_{4}}^{+}\right )}=10^{0,75}

                n\left ( NH_3 \right )=10^{0,75}\cdot n\left ( NH{_{4}}^{+} \right )

               

               


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. august 2014 af mathon

                  5,35 g NH4Cl ækvivalerer (5,35 g) / (53,50 g/mol) = 0,1 mol
hvoraf
                  n\left ( {\color{Red} NH_3} \right )=5,62341\cdot \left ( 0,1\; mol \right )=0,562341 \; mol

                  V\cdot c=n

                   V=\frac{n}{c}=\frac{0,562341\; mol}{13\; \frac{mol}{L}}=0,043257\; L=43,257\; mL

                 


Svar #3
12. august 2014 af abc14 (Slettet)

Tak for hjælpen


Svar #4
12. august 2014 af abc14 (Slettet)

Jeg har et andet spørgsmål. Denne opgave lyder:

Beregn pH for følgende opløsninger:

0,0348 M NaOH

0,00236 M Ba(OH)2

100 mL af hver af de to opløsninger blandes.

Beregn pH for blandingen.

Mit spørgsmål er: Inden jeg kan finde pH, skal jeg finde stofmængde for både NaOH og Ba(OH)2 ved n = C*V. Men hvordan finder jeg stofmængde for Ba(OH)2, da jeg ikke kan finde ud af hvad C er? Hvad er C for Ba(OH)? Er det 0,00236 M eller det dobbelte?


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. august 2014 af mathon

                        Ba(OH)2 (s)    --->   Ba2+ (aq)   +   2 OH- (aq)

                        [OH- ] = 2·[Ba(OH)2] = 2·(0,00236 M) = 0,00472 M

ved 25°
                        pH = 14 + log([OH- ]/M)         M er enheden molær


Svar #6
12. august 2014 af abc14 (Slettet)

Hvad er pH når de blandes?

Brugbart svar (1)

Svar #7
12. august 2014 af mathon

#6

200 mL blanding indeholder
                                                                                                                                                                                 \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \!\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! (0,1\; L)\cdot \left (0,0348\; \frac{mol}{L} \right )+(0,1\; L)\cdot \left (0,00472\; \frac{mol}{L} \right )=\left (0,00348\; mol \right ) +\left ( 0,000472\; mol \right )=0,003952\; mol\; OH^-

            pH_{blanding}=14+\log\left ( \frac{0,003952}{0,200} \right )=0,01976


Skriv et svar til: Syre-base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.