Kemi

hjælp

13. august 2014 af saganah (Slettet) - Niveau: B-niveau

brug for hjælp til opgave 1.2

200mL dinitrogen indespærres i en beholder med forskydeligt stempel, og anbringes i et termostatbad, der holder gassens temperatur konstant. Trykket af gassen måles til 0,80 bar. Stemplet skydes nu ind, så gassen rumfang reduceres til 100mL.

a) Beregn gassens tryk efter rumfangsændringen.
b) Hvilket tryk vil gassen have, hvis rumfanget reduceres yderligere til 50mL

Har ingen ide om hvordan det her skal beregnes ??

nogen som kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2014 af mathon

Af idealgasligningen
haves:
                            \frac{p_2\cdot V_2}{T}=\frac{p_1\cdot V_1}{T}             med konstant temperatur (Boyle-Mariottes Lov)
specialiserer til
                            p_2\cdot V_2=p_1\cdot V_1

                            p_2=\left ( \frac{V_1}{V_2} \right )\cdot p_1


Svar #2
13. august 2014 af saganah (Slettet)

er det så 

p=nrt/200ml=0,80 bar

p_2=nrt/100mL=1,60 bar??


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. august 2014 af mathon

   a)
                p_2=\left ( \frac{200}{100} \right )\cdot \left (0,80\; bar \right )

   b)
                p_2=\left ( \frac{200}{50} \right )\cdot \left (0,80\; bar \right )


Svar #4
13. august 2014 af saganah (Slettet)

1,60 bar=(200/100)*80=160???


Svar #5
13. august 2014 af saganah (Slettet)

forstår det ikke seriøst :/ mathon hvilken tal skal jeg indsætte osv 


Svar #6
13. august 2014 af saganah (Slettet)

eller er det svaret for opgave a og b? :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. august 2014 af mathon

   a)
                p_2=\left ( \frac{200\; mL}{100\; mL} \right )\cdot \left (0,80\; bar \right )=1,60\; bar

   b)
                p_2=\left ( \frac{200\; mL}{50\; mL} \right )\cdot \left (0,80\; bar \right )=3,20\; bar


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. august 2014 af mathon

   b)
        evt
                p_2=\left ( \frac{100\; mL}{50\; mL} \right )\cdot \left (1,60\; bar \right )=3,20\; bar


Svar #9
13. august 2014 af saganah (Slettet)

tør atmosfærisk luft med den sammensætning der er anført i tabellen på side 8, spærres inde i en beholder, hvis rumfang er 10,0 L. Trykket i beholderen er 1 bar, og temperaturen er 20 grader.

Beregn stofmængdekoncentrationerne af N_2, O_2, Ar og CO_2 i den indespærrede gasblanding. 

taak for alt din hjælp mathon :) kan du også hjælpe med den her


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. august 2014 af mathon

Udgangspunkt
                                p\cdot V=n\cdot R\cdot T

                                p=R\cdot T\cdot \frac{n}{V}p=R\cdot T\cdot \frac{n}{V}

                                p=R\cdot T\cdot c

                                c_x=\frac{p_x\%\cdot p_{total}}{R\cdot T}

                                c_x=\frac{p_x\%\cdot \left (1\; bar \right )}{\left (0,083145\; \frac{bar\cdot L}{mol\cdot K \right )\cdot \left (\left ( 273+20 \right ) K \right )}}     hvor den procentiske forekomst ses
                                                                                                                 i tabel 8.

                              


Svar #11
13. august 2014 af saganah (Slettet)

kan denne formel ikke bruges:

(CO_2)=n(CO_2)/V_beholder

den står ihvertfald her på min bog


Svar #12
13. august 2014 af saganah (Slettet)

eks: N_2= indhold i volumen 78,090 %

c_x=78,090*1 bar/(0,083145)*((273+20) ??

skal jeg så gør det for dem alle sammen


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. august 2014 af Heptan

#12 Ja

Husk alle enhederne

c_x har desuden enheden mol/L = M


Svar #14
13. august 2014 af saganah (Slettet)

har lige et sidste spørgsmål

Hvorfor skal man plusse med 273 nederest??

tusinde tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. august 2014 af mathon

                               {c_N}_{2}=\frac{0,78090\cdot \left (1\; bar \right )}{24,3615\;\frac{bar\cdot L}{mol} }

                               c_N_2=0,032\; M

                              


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. august 2014 af mathon

#14
          …fordi ædelgaslignings temperaturenhed er Kelvingrader:

                                     T = ((273 + {t}) K)        når t = {t}·[t] måles i celsiusgrader.

                                                                         {t} er talværdien   [t] er enheden

   Kelvin-skalaens nulpunkt ligger 273° til venstre for Celcius-skalaens nulpunkt.


Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.