Matematik

Brøk hjælp

15. august 2014 af NBVH89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg har brug for lidt hjælp til to opgaver jeg ikke kan finde ud af:

I et ark med en masse brøker står, en skrå linje af brøkerne:

5/6   7/12    9/20   11/30   13/42   15/56   17/72   19/90

Opgave: Opstil algebraisk udtryk for summen af to stambrøker i den skrå linje

Algoritme for addition af brøker
Først forlænger man begge til den mindste fælles nævner. Derefter sætter man på fælles brøkstreg og addere tællerne. Nogle gange opstår brøker, som kan forkortes, fx

1/3 + 1/6 = (2+1)/6 = 3/6 = 1/2

Brøkerne i den skrå linje kan fortsættes i det uendelige.

Opgave: Begrund, fx med udgangspunkt i det algebraiske udtryk, at der i denne skrå linje aldrig vil være brøker, der kan forkortes, når man følger algoritmen for addition af brøker.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. august 2014 af Soeffi

Stambrøker er brøker, hvor der står 1 i tælleren. Det algebraiske udtryk for summen af stambrøker er:

1/a + 1/b + ... + 1/n = (a + b + ... + n)/(a·b···n), hvor a, b,..., n er hele tal. 

F.eks.: 5/6 = 1/6+1/6+1/6+1/6+1/6 = 1/(2·3)+1/(2·3)+1/(2·3)+1/(2·3)+1/(2·3) = 2/(2·3)+3/(2·3) = 1/3+1/2.

Dem du viser, ser ud til følge reglen:

(2+3)/2·3 + (3+4)/3·4 + (4+5)/4·5 + (5+6)/5·6 ... hvilket giver udtrykket: (2n+1)/(n·(n+1)), hvor n=2, 3....

Hvis udtrykket skal forkortes kræver det at samme tal går op i både tæller og nævner. Når n > 1 er der ikke noget tal der både går op i n og (2n+1) eller (n+1) og (2n+1).


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er ikke korrekt, at

        1/a + 1/b + ... + 1/n = (a + b + ... + n)/(a·b···n), hvor a, b,..., n er hele tal.

Udtrykket markeret med rødt er forkert. Det gælder kun for summen af to stambrøker, at

         \frac{1}{a_{1}}+\frac{1}{a_{2}}=\frac{a_{1}+a_{2}}{a_{1}\cdot a_{2}}

En stambrøk er en brøk, hvor tælleren er 1, og hvor nævneren er et positivt helt tal.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2014 af Soeffi

Undskyld, jeg forivrede mig.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2014 af SuneChr

\frac{1}{a_{1}}+\frac{1}{a_{2}}=\frac{a_{1}+a_{2}}{a_{1}\cdot a_{2}}
Summen af to stambrøker er en stambrøk, hvis de to nævneres sum går op i de to nævneres produkt.


Skriv et svar til: Brøk hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.