Matematik

Hvordan finder man forskriften på parablen?

01. september 2014 af ranimukerji (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg har tre punkter fra et parabel (x1:y1)= (2,5:0), (x2:y2)= (-2,5:0) og (x3:y3)=(0:4,8). Jeg skal finde forskriften på parablen udfra disse punkter. Hvordan gør jeg det??

Skal jeg bruge formlen som jeg har vedhæftet? Hvad står x for? 

Vedhæftet fil: Formel.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2014 af peter lind

Det kan du godt; men det kan gøres lettere. Brug at du kender nulpunkterne og dermed skæringen med x aksen. Parablens ligning kan så skrives y 0 a(x-r1)(x-r2) hvor r1 og r2 er rødderne i polynomiet


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2014 af mathon

                        y = ax2 + bx + c = a(x+2,5)(x-2,5)       da   2,5  og  -2,5 er nulpunkter

    og
                        4,8 = a·(0+2,5)·(0-2,5)    hvoraf a beregnes.


Skriv et svar til: Hvordan finder man forskriften på parablen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.