Matematik

sandsynligheds regning

06. september 2014 af thomaslarsen90Arocketmailcom (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en streng af tal

153697845541841654161556161654185...

Hvordan beregner man sandsynligheden for at tallene '666' optræder i strengen? Og lad os sige at strengen har længde 1000.. altås der er 1000 cifre.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis cifrene 0, 1, ... , 9 alle har samme sandsynlighed for at kunne forekomme på plads nr n , er chancen for at '666' forekommer på pladserne n, n+1 og n+2 derfor 1/103 . Sandsynligheden for at '666' forekommer i en streng med 1000 cifre er derfor

        P = (1000-2)/103 .


Svar #2
06. september 2014 af thomaslarsen90Arocketmailcom (Slettet)

hmmm

det tror jeg ikke, fordi P er alt alt for stor


Svar #3
06. september 2014 af thomaslarsen90Arocketmailcom (Slettet)

P er næsten 1 hvilket virker absurd..

Man kan vel heller ikke bruge det princip, du bruger.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du er da velkommen til at tro noget andet. Hvorfor mener du, at P er alt for stor?


Svar #5
06. september 2014 af thomaslarsen90Arocketmailcom (Slettet)

antagelsen cifrene 0, 1, ... , 9 alle har samme sandsynlighed for at kunne forekomme på plads nr n  er korrekt.

chancen for at '666' forekommer på pladserne n, n+1 og n+2 derfor 1/103 . Hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Chancen for at '6' forekommer på plads n er 1/10 . Chancen for at '6' forkommer på plads n+1 er 1/10 . Chancen for at '6' forkommer på plads n+2 er 1/10 . Chancen for at '6' forkommer både på plads n, n+1 og n+2 er derfor (1/10)3 = 1/103 .


Svar #7
06. september 2014 af thomaslarsen90Arocketmailcom (Slettet)

men så skal alle mulighederne summeres


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Og det er derfor der ganges med (1000-2) i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er korrekt, at P er for stor, for der er muligheder, der tælles med mere end een gang.

Hvis der er N cifre og et bestemt ciffer skal forekomme n gange efter hinanden, må sandsynligheden for dette blive

        P = 1 - (1 - 1/10n)N-n+1 .

Med n = 3 og N = 1000 fås P ≈ 0,6316 .


Svar #10
06. september 2014 af thomaslarsen90Arocketmailcom (Slettet)

1-(1-0.1^6)^(1000-6+1) = ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. september 2014 af Soeffi

Formlen P = 1 - (1 - 10-3)998 = 0,63 lyder rigtig.

Det svarer til formlen for en bernouilli proces, hvor man 998 gange trækker i en enarmet tyveknægt med tre hjul, der hver har tallene fra 0 til 9. Sandsynligheden for at få tre seksere i et forsøg er 10-3. Sandsynligheden for ikke at få tre seksere nogen gange i 998 forsøg er (1 - 10-3)998 og sandsynligheden for at få tre seksere mindst en gang er dermed 1 - (1 - 10-3)998 = 0,63. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. september 2014 af Soeffi

Ad #10:

De 998 fremkommer ved betragtningen: Man har tre felter og skal flytte dem et skridt ad gangen gennem en række på 1000 cifre indtil det forreste af de tre felter dækker ciffer nummer 1000. Når det sker vil det bageste af de tre felter stå plads nummer 998, dvs. alle felter er flyttet 998 gange. 

Generelt har man som nævnt ovenfor i Svar #9:

N = antal cifre i tallet (her 1000)

n = antal cifre i tal-streng (her 3)

Cifrene, der indgår i strengen er underordnet, da alle tal-strenge (med en bestemt rækkefølge af cifrene) har samme sandsynlighed. 


Svar #13
07. september 2014 af thomaslarsen90Arocketmailcom (Slettet)

intuitivt virker det bare ikke rigtigt. prøv lige at tænk over det

Det er en alt for høj sandsynlighd


Svar #14
07. september 2014 af thomaslarsen90Arocketmailcom (Slettet)

hvordan beregner jeg så sandsynligheden for at 'xxx' optræder 2 gange i de første 1000 cifre? x er et tal fra 0 til 9


Svar #15
08. september 2014 af thomaslarsen90Arocketmailcom (Slettet)

svar mig!!!!!!!!!!!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. september 2014 af Therk

#15

svar mig!!!!!!!!!!!!!!!!

Pff. Hvad bilder du dig ind?


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. september 2014 af Soeffi

Ad #13: Hvorfor synes du sandsynligheden er for stor? Det svarer til at bruge ca. 1000 forsøg på at opnå et resultat, der har sandsynligheden 1/1000 i det enkelte forsøg. Sandsynligheden burde vel være nogenlunde stor. 

Ad #14: Hvis du mener, at der netop to gange skal optræde en følge af tre ens cifre er sandsynligheden

\binom{998}{2}\cdot 0,01^{2}\cdot 0,99^{(998-2)}=0,002


Svar #18
09. september 2014 af thomaslarsen90Arocketmailcom (Slettet)

#17 vil gerne have en forklaring på det sidste?


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. september 2014 af Soeffi

Ad #18

Jeg vælger at se på opgaven som en bernouilli process, hvor man 998 gange søger at opnå tre ens cifre efter hinanden. Sandsynligheden for, at tre tilfældige cifre er ens, er 0,01 (= 10·0,001). 

Sandsynligheden findes ved binomialformlen, som fortæller sandsynligheden for at få et bestemt antal successer i en bernouilli process med et kendt antal forsøg. 

Antal forsøg = 998, antal successer = 2 og sandsynligheden for success i det enkelte forsøg = 0,01. 

P(Netop to forekomster af tre ens cifre efter hinanden) = 

\binom{998}{2}\cdot0,01^{2}\cdot (1-0,01)^{(998-2)}=\frac{998!}{2!\cdot (998-2)!}\cdot 0,01^{2}\cdot 0,99^{996}=0,002

Bemærk i øvrigt, at hvis du N gange (her ca. 1000) forsøger at opnå noget, der har sandsynligheden 1/N (i den oprindelige opgave 0,001) vil sandsynligheden for ingen successer såvel som for netop en success begge nærme sig 1/e = 0,37 for N gående mod uendelig. Dette kan bruges som kontrol.


Svar #20
10. september 2014 af thomaslarsen90Arocketmailcom (Slettet)

#19 Det er det svar, som virker mest pålideligt.

Hvordan ved du at det går mod 1/e ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 34 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.