Matematik

brøk

06. september 2014 af SolSmil (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg er i gang med at udregne en brøk og er nået til: -3x/(-3x+9) + -3x/(24x+18) 

Kan forkorte yderligere? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. september 2014 af Therk

Du kan evt. forlænge brøkerne, få det på en fælles brøkstreg og faktorisere udtrykket.


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. september 2014 af peter lind

Yderliger tip: I de to  brøker kan du forkorte med 3. Det gørde efterfølgende beregninger lidt lettere


Svar #3
06. september 2014 af SolSmil (Slettet)

Det er fordi jeg er i gang med komplekse tal, og ville bare lige lære hvordan man gør med en helt almindelig ligning. Jeg skal i virkeligheden regne denne ud. Jeg har så forkortet som i #2:

-3i/(-3i+9) + -3i/(24i+18) = (-i/(-i+3))  + (-i/(8i+6) 

Jeg skal finde Re og Im men nu er jeg låst fast igen. Jeg har prøvet at forlænge for at få et reelt tal i nævneren, men det er næsten umuligt. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. september 2014 af Therk

Forlæng hver brøk med dens nævners kompleks konjugerede. Så bliver nævnerne reelle.


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Forlæng hver brøk med dens nævners kompleks konjugerede. Nævnerne bliver derved reelle. Derefter kan man lægge realdelene sammen for sig og imaginærdelene sammen for sig.


Svar #6
06. september 2014 af SolSmil (Slettet)

Det prøver jeg lige så. Jeg har bare sidste spørgsmål før jeg kan gå videre.

Hvis jeg så har brøken:  

(1/1+3i)) + (1/(1+3i)^2) 

kan man så gange med kompleks konjugerede (1-3i) i begge led eller skal man gange (1-3i) i første led og (1-3^)^2 i andet led? 


Svar #7
06. september 2014 af SolSmil (Slettet)

Man skal selvfølgelig gange med kompleks konjugerede for hvert led. Jeg overså det. 


Svar #8
06. september 2014 af SolSmil (Slettet)

Når jeg regner videre på #6 så kan jeg se at jeg har at gøre med to z'er (komplekse tal) så når jeg udregner den rektangulær form på brøkerne får jeg at:

1) (1/10) - (3i/10) dvs. Re = 1/10 og Im = 3i/10

2) (-8/100) - (6i/100) dvs. Re= -8/100 og Im = -6i/100

er dette korrekt? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. september 2014 af peter lind

ja


Svar #10
06. september 2014 af SolSmil (Slettet)

Hvis der står man skal udregne Re for (1/(a+ib)) hvad skal man så bruge for en fremgangsmåde? Jeg skal gøre det samme for Im. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Forlæng brøken med nævnerens kompleks konjugerede. Derved bliver nævneren reel, og man kan så aflæse realdel og imaginærdel for den forlængede brøk.


Svar #12
06. september 2014 af SolSmil (Slettet)

Det var også det jeg gjorde, men det passede ikke med at facit for Re skulle være a/(a^2+b^2) og for Im

-b/(a^2+b^2)

jeg for bare (a-ib)/(a^2+b^2)


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det passer jo også med facitlistens svar

        1 / (a+ib) = (a - ib) / (a2 + b2) = a/(a2+b2) - i·b/(a2+b2) .


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. september 2014 af Therk

#4

Forlæng hver brøk med dens nævners kompleks konjugerede. Så bliver nævnerne reelle.

#5

#3

Forlæng hver brøk med dens nævners kompleks konjugerede. Nævnerne bliver derved reelle. Derefter kan man lægge realdelene sammen for sig og imaginærdelene sammen for sig.

Det kan godt være, det er fremgangsmåden, men jeg tillader mig alligevel at være imponeret over, at den første sætning er nøjagtig ens og skrevet med et minuts mellemrum.


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Som du kan se her https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1510200#1510285 havde trådstarter allerede fået det forklaret tidligere.


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. september 2014 af Therk

#15

#14

Som du kan se her https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1510200#1510285 havde trådstarter allerede fået det forklaret tidligere.

Og havde du formuleret sætningen som der, havde vi ikke skrevet nøjagtig det samme. Det er da en sjov lille finurlighed. Jeg beklager spammeriet.


Skriv et svar til: brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.